Šikić: Broj uzoraka je velik, može se očekivati da će trebati 72 sata za nalaz…

Šikić: Broj uzoraka je velik, može se očekivati da će trebati 72 sata za nalaz…

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Andrija Štampar Sandra Šikić razgovarala je s našom reporterkom Katarinom Brečić o navali na testiranje u Zavodu.

Šikić kaže da je situacija slična kao proteklih dana te da je pritisak i dalje jako velik. “Uzrok pritiska su odluke zemalja u okruženju”, napominje. 

Ističe da što se tiče uzimanja uzoraka, odnosno brisa nazofarinksa, nema problema jer u covid ambulantama također uzimaju uzorke za one koji se testiraju po uputi liječnika, ali kako je problem što svi ti uzorci dolaze u njihov mikrobiološki laboratorij i to je preveliki pritisak. 

“Apeliram na sve dijagnostičke kapacitete da se uključe, da bismo spriječili negativne reakcije. Broj uzoraka u laboratoriju je zaista velik. 48 sati je vrijeme izdavanja nalaza. Može se očekivati i da će do 72 sata biti potrebno da se izda nalaz. Nismo mi krivi, nego bi trebalo dodatne kapacitete organizirati u Hrvatskoj. Danas imamo nešto povećan broj u odnosu na jučerašnji broj. Sve podatke ćete dobiti na redovitoj pressici”, kazala je Šikić našoj reporterki. 

Ističe kako u Gradu Zagrebu nema nekih posebnih pikova i kako je situacija epidemiološki pod kontrolom. 

“Tu se još uvijek radi o povratnicima, ljudima koji trebaju testiranje zbog povratak u zemlju. Ovaj priljev isključivo su turisti, strani državljani, ljudi koji trebaju PCR test. Dolaze i Zagrepčani koji se vraćaju s mora”, rekla je zaključno Šikić. Javlja N1

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex