Capak: Nisam imao namjeru prijetiti Austrijancima niti bilo kome…

Capak: Nisam imao namjeru prijetiti Austrijancima niti bilo kome…

Nisam imao namjeru prijetiti bilo kome, osvrnuo se ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na svoju raniju izjavu o skijaškoj sezoni i Austriji za HRT.

Austrijanci su Hrvatsku stavili na ‘crvenu listu’ i pozvali svoje građane da se vrate s ljetovanja s naše obale, a Capak je otkrio i kako su Austrijancima predložili da mjere budu selektivne za županije s lošijom situacijom, no oni to nisu prihvatili, pišu 24sata.

– Ono što sam ja htio reći je to da smo na početku epidemije imali veliki import iz skijališta, poglavito u Italiji i Austriji, što je činjenica, ali tada Europska unija nije bila spremna za mjere kao što su uvođenje karantene i zatvaranje granica, što smo mi predlagali od samog početka jer smo bili predsjedatelji Vijeća Europe – rekao je Capak.

Capak je rekao da njegova izjava nije bila prijetnja, već da želi reći da je sada puno drugačija situacija nego što je bila na početku epidemije – EU dozvoljava zemljama članicama da je njihovo suvereno pravo da donose epidemiološke mjere na granici. Rekao je i kako je tek nekoliko zemalja uvelo mjere prema Hrvatskoj, prva Nizozemska, koja je po njemu to učinila u potpunosti bez razloga s obzirom na tada dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.

U protekla 24 sata u Hrvatskoj ima 219 novozaraženih, a Capak je najavio kako bismo kroz par dana trebali vidjeti rezultate mjera zatvaranja noćnih klubova, a sad smatra kako su najveći problem obiteljska i druga okupljanja. Otkrio je i kako su Istarska i Primorsko-goranska županije ušle u narančastu zonu, ali i kako apeliraju državama da mjere ne uvode za cijelu Hrvatsku već regionalno.

Otkrio je i kako je prosjek starosti novozaraženih porastao, što bi značilo da su mladi zarazili svoje starije ukućane i kolege na poslu.

– Ono što Slovence brine je uvoz novozaraženih iz Hrvatske – rekao je Capak, dodavši da je diskutirao s kolegama da mjere uvedu selektivno.

– A što će se dogoditi, vidjet ćemo sutra, to je njihovo pravo – zaključio je za HRT.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex