Markotić o Milanovićevoj usporedbi korone s karijesom: Nije mislio ništa loše…

Markotić o Milanovićevoj usporedbi korone s karijesom: Nije mislio ništa loše…

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić gošća je večerašnjeg Pressinga.

Markotić u studiju nije imala masku, pa je naš Ilija Jandrić pročitao komentar jednog od gledatelja koji je htio da komentira zašto ne nosi masku.

“Bilo bi sigurnije da imamo. Poruka bi pučanstvu vjerojatno bila draža. Ali nas je tu malo, na pristojnom smo razmaku, nitko od nas nema simptome. Ali mogli jesmo”, rekla je.

Upitana je i li bio potreban lockdown.

“Panike nije bilo nikako, bila je jedna ozbiljnost praćenja situacije. Vidjeli smo što se intenzivno događalo u Kini i Italiji, pa smo promišljali. Vidjeli ste i sami da je u zimskom razdoblju u našoj okolici bilo puno umrlih, na respiratorima. Te mjere su se pokazale uspješnima, gledali smo da budu najkraće moguće.”

“Relativno brzo smo to sveli na niske brojke. Zima će biti zahtjevna da se ne napravi lockdown, a koji nitko ne planira. Sve što činimo sada je edukacija, slanje poruka ljudima. Ako želimo što bolje proći zimu, treba se pripremiti. Bit će to velik izazov za našu kliniku”, rekla je Markotić dodavši da je važna stalna edukacija, ali i kako je zadovoljna jer je prepoznata važnost i tradicija koju je Hrvatska uspjela očuvati kroz infektološke klinike..

Dodala je i kako je Vlada prepoznala važnost klinike i kako će se uskoro početi raditi na njenoj modernizaciji i opremanju.

Komentirala je i politiku. Alemka Markotić je dala podršku Kolindi Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima. Na pitanje je li dobivala ponude za funkcije odgovara sljedeće:

“Ja se držim struke. Različiti oblici vlasti omogućavaju da se neke ideje provedu, ne vidim u tome ništa loše, da se ljudi na pozitivan način bave politikom. Ali ja imam sad velike izazove u klinici, kroz ove projekte koje sam vam rekla, da je potrebno proći cijelu zimu, jesen i to, mislim da je moje mjesto tu”, rekla je Markotić.

Na pitanje ima li političkih ambicija odgovara negativno i dodaje: “Svaki građani djeluje politički ako savjesno obavlja svoj posao i radi svoju struku na najbolji mogući način, to je isto političko djelovanje”, kaže Markotić.

Komentirala je izjavu predsjednika Milanovića koji je usporedio koronu s karijesom. Smatra da nije mislio ništa loše, već da je vjerojatno predsjednik htio poslati jednu smirujuću poruku:

“Mislim da nije želio usporediti te bolesti nego je, mislim, želio poslati jednu poruku smirenja. Da naravno trebamo biti ozbiljni i znati da je ovo ozbiljna i teška bolest, ne biti u grču. važno je da nacije ostane zdrava i psihički i mentalno, da to nije s grčem, da je osjećaj da je nametnut. Mjere moramo prihvatiti kao dio ponašanja koje je sada potrebno”, rekla je Markotić.

Komentirala je i činjenicu da joj je otac bio politički zatvorenik na Sv. Grguru, Golom otoku. “Znam da su tada bile studentske demonstracije, moj otac je bio optužen da je sudjelovao njima i završio je na Sv. Grguru. Moj otac nije volio baš pričati o tome i ono što cijenim kod toga rekao je što je rekao ‘ja sam svima oprostio'”, kazala je Markotić.

Ako možemo izvući nekakvu ‘poruku’ od ovog virusa to je za smo krhki, zaključno je rekla Markotić, ali i da je dobro što se cijeli svijet ujedinio u borbi protiv njega i posljedica.

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex