Sberbanka tužila Todorića zbog Kulmerovih dvora i izgubila. Na ime troškova postupka moraju mu platiti 3,5 mil. kuna

Sberbanka tužila Todorića zbog Kulmerovih dvora i izgubila. Na ime troškova postupka moraju mu platiti 3,5 mil. kuna

Suvlasnik Agrokora, ruska Sberbanka, pokušala je na sudu dokazati da je Ivica Todorić sredinom 2015. darovao Kulmerove dvore svojoj djeci – kćeri Ivi i sinovima Anti i Ivanu – kako bi spriječio bilo kakvu mogućnost da se preko te vrijedne nekretnine naplate njegovi dugovi. U tome, međutim, nisu uspjeli, te bi prema recentnoj nepravomoćnoj presudi Općinskog građanskog suda u Zagrebu, trebali Todorićima podmiriti oko tri i pol milijuna kuna sudskih troškova. Na ovu presudu Sberbanka ima još pravo uložiti žalbu višem sudu. Piše telegram

KRONOLOGIJA NOVOG SLUČAJA AGROKOR

Poznato je da je u travnju 2017. u Agrokor ušla izvanredna uprava. Mjesec i pol dana ranije Sberbanka je s koncernom Agrokor sklopila ugovor o kreditu težak sto milijuna eura. Prema tom ugovoru Ivica Todorić je osobno jamčio za kreditne obveze Agrokora, a kada je ušla izvanredna uprava, Sberbanka mu ga je cijelog poslala na naplatu. U tom trenutku radilo se o još 62,8 milijuna eura potraživanja.

Sberbanka je odmah tražila da Todorić, kao osobni jamac, sve plati. Međutim, Todorić u tom trenutku nije imao dostatnih sredstava, a banka vjeruje da je jedan od razloga to što je Kulmerove dvore razdijelio djeci. Banka otkriva da je 29. lipnja 2015., dakle dvije godine ranije, darovao tri četvrtine Kulmerovih dvora, inače doma obitelji Todorić, svojim sinovima i kćeri.

“Zbog toga je ostao bez dovoljno sredstava da podmiri dugovanje prema kreditu”, zaključili su u Sberbanci i podnijeli tužbu protiv Ivice Todorića i njegove djece. Tražili su od suda da poništi darovne ugovore. Kada bi se to dogodilo, banka je bila uvjerena, tada bi Ivica Todorić imao barem dio sredstava za vraćanje duga. Obitelj angažira odvjetnike Frana Olujića i Mateju Kolovrat i kreće u sudsku bitku za Kulmerove dvore.

SUD: ‘KULMEROVI DVORI DAROVANI SU RANIJE’

Da Agrokor doista duguje Sberbanci više od 60 milijuna eura utvrđeno je na Sudu za međunarodnu arbitražu u Londonu koji je pravomoćnu presudu o tome donio još u lipnju 2018. godine. Zbog toga to potraživanje ni za Općinski građanski sud u Zagrebu nije bilo sporno. No, zagrebački sud ipak nije prihvatio tvrdnju da je Ivica Todorić svojoj djeci darovao dijelove Kulmerovih dvora kako bi oštetio Sberbanku od koje je gotovo dvije godine kasnije tražio kredit.

“Darovni ugovor sklopljen je otprilike godinu dana prije nego što su javno obznanjeni financijski problemi Agrokora”, primjećuje sud u presudi kojom je odbio tužbu Sberbanke i naložio joj da podmiri milijunske sudske troškove Todorićima. U ovakvim parnicama visina sudskih troškova određuje se prema visini sudskog spora a kako se ovdje radilo o 100 milijuna eura svaka radnja odvjetnika stajala je oko sto tisuća kuna.

Foto: web

0
Zanima nas što mislite, molimo komentirajtex