Polaganje vozačkog ispita u jednoj zemlji traje nekoliko sekundi i košta – 1.20 eura

Polaganje vozačkog ispita u jednoj zemlji traje nekoliko sekundi i košta – 1.20 eura

Polaganje vozačkog ispita može biti dosta stresno, a cijene, kao i težina polaganja ovise od zemlje do zemlje.

Portal Zutobi proveo je istraživanje i objavio listu zemalja u kojima je najteže te najlakše položiti vozački ispit.

“Vozite ravno i skrenite lijevo. Položili ste”

Zemlja s najlakšim vozačkim ispitom na svijetu je Indija. Da bi vozači dobili vozačku dozvolu, sve što trebaju jest – voziti ravno i skrenuti, prenosi Index.

“Tijekom vozačkog ispita u Indiji polaznici moraju samo voziti ravno, skrenuti lijevo i zaustaviti se nakon 45 metara kako bi prošli”, objašnjavaju na stranici. Dakle, test je vrlo jednostavan, a stopa prolaznosti iznimno visoka. No s više od 10 milijuna vozačkih dozvola izdanih u Indiji svake godine, polaganje ispita u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu odvija se po posebnim pravilima.

Naime, Indija ima najsmrtonosnije ceste na svijetu. U 2011. zabilježena su gotovo 74 milijuna vozila na cestama, a godišnje u prometu pogine 196 000 ljudi.

Zbog ogromnih gužvi i opasnosti na cestama, kandidati polažu vozačke ispite na privatnim ispitnim stazama ili pak na parkiralištima. Osim kratkog testa vožnje, polaznici moraju imati barem devet točnih odgovora u pismenom ispitu koji se sastoji od 20 pitanja, a cijena vozačkog ispita iznosi samo 1.20 eura.

Hrvatska – zemlja u kojoj je najteže položiti vozački ispit

S druge strane, na portalu se navodi kako je upravo Hrvatska zemlja u kojoj je najteže položiti vozački ispit.