Mokrite li u tušu? Prestat ćete kad saznate jednu nuspojavu

Mokrite li u tušu? Prestat ćete kad saznate jednu nuspojavu

Nedavno je video u kojem se raspravlja o ovom pitanju podijelila ginekologinja dr. Emma Qureshey, koja je dodala da mokrenje u tušu nije bezazleno

Pitanje je li u redu mokriti u tušu ponovno je postalo vruća tema na društvenim mrežama, posebno na TikToku, gdje se vodi rasprava o tome je li to dobro raditi. Iako se ova rasprava pojavljuje već godinama, uvijek izaziva snažne reakcije i polarizirane stavove.

Zadnji put je tema ponovno pokrenuta 2021. godine kada je fizioterapeutkinja dr. Alicia Jeffrey-Thomas upozorila da mokrenje u tušu može stvoriti povezanost u mozgu između zvuka tekuće vode i potrebe za mokrenjem. Nedavno je video u kojem se raspravlja o ovom pitanju podijelila ginekologinja dr. Emma Qureshey, koja je dodala da mokrenje u tušu nije “higijensko” i moglo bi oštetiti vaš zdjelični pod.

Njezine izjave izazvale su zabrinutost među gledateljima, a više od 700.000 ljudi pogledalo je video.

Je li stvarno tako loše mokriti u tušu?

Izgleda da ovisi koga pitate. Dok su dr. Alicia i dr. Emma čvrsto protiv toga, neki stručnjaci kažu da povremeno mokrenje dok stojite ne predstavlja veliki rizik.

Dr. Deepali Misra-Sharp, specijalistica za menopauzu i liječnica, izjavila je da postoje “neke potencijalne zabrinutosti” povezane s mokrenjem u tušu, ali da to ne bi trebalo uzrokovati previše problema sve dok to ne postane “redovita navika”. 

– Mokrenje kao odgovor na zvuk tekuće vode može s vremenom stvoriti Pavlovljevu reakciju — uvjetujući mjehur da osjeća potrebu za mokrenjem kad god čuje vodu. To može pridonijeti problemima poput hitnosti mokrenja ili curenja, posebno kod osoba skloni problemima s mjehurom – rekla je dr. Misra-Sharp.

Naglašava da mokrenje u stojećem položaju “nije idealno” za žene jer je teže potpuno isprazniti mjehur na taj način. 

Ističe važnost ispravnog držanja tijela za optimalnu funkciju mjehura.

– Kada je tijelo u opuštenom položaju, zdjelični mišići mogu učinkovito raditi kako bi osigurali potpuno pražnjenje mjehura – naglasila je, te da ako žene imaju lošu posturu dok mokre, poput stajanja, to može opteretiti mišiće zdjeličnog dna i dovesti do nekompletnog pražnjenja mjehura, što s vremenom može pridonijeti disfunkciji zdjeličnog dna i problemima s mokrenjem, poput hitnosti ili curenja, piše Metro.

Savjeti za vježbanje zdjeličnog dna

Sve žene i osobe s vaginom starije od 12 godina trebale bi redovito prakticirati vježbe kako bi spriječile simptome disfunkcije zdjeličnog dna. Evo kako vježbati svoje zdjelične mišiće:

1. Sjednite na stolicu ili WC s nogama malo razdvojenim.
2. Stegnite i podignite mišiće zdjeličnog dna kao da pokušavate zaustaviti mokrenje.
3. Nakon što ste napeli deset sekundi, opustite se pet sekundi, a zatim ponovno napnite.
4. Ponovite ovo osam puta, a nakon dva minuta počnite ubrzavati broj između svakog stezanja.
5. Ove vježbe ponavljajte tri puta dnevno za najbolje rezultate., prenose 24sata