Kako se riješiti miševa?

Kako se riješiti miševa?

Kako vani postaje sve hladnije, veselimo se toplini i udobnosti naših domova. I to nije slučaj samo kod nas – ako mogu pronaći ulaz, miševi će rado ući u potrazi za skloništem i hranom.

Nikada nije lijep osjećaj kad posumnjate na miša u kući. Bilo da primijetite šuštanje kante za smeće ili nekoliko prežvakanih kabela, većina će se osjećati nemirno. Nekima će se miševi možda činiti slatkima, dok će drugi biti prestrašeni.

Miševi prenose bolesti i mogu nanijeti stvarnu štetu vašem domu, a da ne spominjemo da će vas prirodno prepasti kad projure! Stoga je najbolje riješiti ovaj problem što je prije moguće.

Prevencija je ključna

Održavanje vaših površina čistima i bez mrvica ključno je za sprječavanje miševa da se udomaće, jer mogu živjeti na puno manje hrane nego što mislite.

Također biste trebali provjeriti jesu li vaše posude za hranu zapečaćene i čuvane u ormaru gdje ih glodavci ne mogu dohvatiti, osobito kutije žitarica, kruha, tjestenine i hrane za kućne ljubimce, prema portalu Good Housekeeping.

Pokušajte ne ostavljati nepojedenu hranu u zdjelici vašeg ljubimca.

Manji i redovitiji obroci mogu smanjiti vrijeme koja hrana za kućne ljubimce provede na otvorenom.

Redovito usisavajte podove, a posebnu pozornost obratite na podove u kuhinji, gdje će se vjerojatno skupljati mrvice.

No, ako uočite mišji izmet, morate biti oprezni s usisivačem.

Prema stručnjakinji Natalie Bungay najbolji način za rješavanje mišjeg izmeta je usisati ga i zatim baciti vrećicu.

“Za usisivač bez vrećice, možete ih samo isprazniti u vreću za smeće i baciti. Također možete izvaditi kanister i isprati ga da budete dodatno sigurni”, dodaje.

Kako prepoznati imate li miševe u kući

Mali tamni izmet, isjeckana ambalaža, hrpice papira i kiselkast miris su znakovi miševa, a može ih se čuti kako trčkaraju noću.

Nažalost, nikada nije samo jedan miš. Ako ste vidjeli jednog kako se šulja uokolo, negdje ih se skriva još. Miševi koji napadnu vaš dom mogu biti stalni (kućni miševi) ili samo traže hranu i toplinu (poljski miševi), ali i jedni i drugi imaju iste nehigijenske navike koje šire zarazu.

Nemojte koristiti kućne repelente

Postoji niz ideja za kućne repelente (uključujući sprejeve od paprene metvice, kuglice vate natopljene uljem i kajenskim paprom itd.), ali malo je znanstvenih dokaza koji potvrđuju učinkovitost ovih rješenja, a ako niste blokirali put kojim miševi trajno ulaze, ništa nećete trajno riješiti.

Postavite zamke

Prvi korak je otkriti gdje miševi ulaze i blokirati te rupe brtvilom koje se brzo stvrdnjava ili “mrežicom za miševe”. Izbjegavajte gumena ili plastična punjenja za brtvljenje jer ih miševi mogu prožvakati.

Zamke treba postaviti u područjima gdje postoje dokazi o aktivnosti glodavaca, a bit će učinkovitije ako se postave unutar tunela ili postave izravno uz zidove. Uvijek koristite rukavice kada rukujete zamkama, jer glodavci izbjegavaju sve što ima ljudski miris.

Također su sumnjičavi prema promjenama u svojoj okolini, stoga prvih nekoliko dana priskrbite mamac (čokolada, maslac od kikirikija i slanina dobar su izbor), ali nemojte zapravo postavljati zamku.

Mogućnost uzimanja hrane bez štete u početku ih uljuljkuje u lažni osjećaj sigurnosti, pa će pristupiti zamkama s manje opreza, čineći uspješno hvatanje vjerojatnijim.

Ne zaboravite na garažu

Obavezno provjerite da miševi ne ulaze u vašu garažu. Mogli bi odlučiti živjeti u vašem automobilu i gristi žice u blizini vašeg motora, što uzrokuje ozbiljnu štetu.

Pričvrstite četkaste trake na dno bilo kojih vrata i vaših garažnih vrata, tako da se miševi ne mogu ugurati ispod njih.