Dalić otkrio sastav za utakmicu protiv Škotske, neki su iznenada otpali…

Dalić otkrio sastav za utakmicu protiv Škotske, neki su iznenada otpali…

Zlatko Dalić je govorio pred medijima uoči Hrvatska – Škotska.

Pred Vatrenima su važne utakmice u Ligi nacija. Hrvatska prvo igra protiv Škotske na Maksimiru te tri dana kasnije Varšavi protiv Poljske.

Izabranici Zlatka Dalića tijekom ponedjeljka dolaze u Zagreb gdje će trenirati do utakmice protiv Škotske, a Dalić je govorio na press-konferenciji i otkrio neke detalje.

Osvrnuo se najprije na svojih sedam godina na klupi Vatrenih.

”Mene veseli što nakon sedam godina imam puno motiva i veselja. Voditi reprezentaciju je čast i ponos. To je najljepši posao koji sam radio i koji ću raditi. Nisam očekivao da ću biti ni sedam mjeseci, a ne sedam godina. Nadam se da će biti još lijepih trenutaka. Hvala svima koji su bili oko reprezentacije, lijepi trenuci, ali od toga se ne živi.”

Slijedi utakmica protiv Škotske.

”Zadnji su u našoj skupini nemaju boda, ali ne smijemo se opustiti. Naša povijest s njima nije sjajna, samo jedna pobjeda na Euru, uvijek je teško s njima.”

”Cilj nam je da uz ove utakmice napravimo kostur reprezentacije. Stavili smo 23 igrača pa da ih vidimo na treningu i napravimo selekciju. Cilj nam je četvrtfinale. Škotska ima jak skok i dobri su, naši rezultati nisu dobri s njima, bit će to teška utakmica. Moramo ići najbolje i najjače pa da pronađemo ono što je najbolje. Imam vjeru da ćemo biti dobri, imamo malo problema koji su kod nas uvijek prisutni.”

”Imamo četiri prava treninga u Zagrebu, svaki trening je bitan i svaki važan. Pogotovo kada radimo neke nove stvari, nakon Škotske ostajemo jedan dan u Zagrebu pa tek u ponedjeljak putujemo. To nama znači jako puno.”
 

Ozljede remete planove Daliću

Dalić je otkrio i loše vijesti.

Pongračić otpada zbog ozljede, Mateo Kovačić neće danas doći, ima svoje privatne stvari i nadamo se da će to riješiti što prije i da će se priključiti.”

”Nadam se da će se Kovačić što prije vratiti. On ima svoje privatne obaveze i to je razumljivo, za dan-dva ćemo vidjeti više. Nadam se da će sve biti u redu i da će se vratiti što prije”, dodao je nešto kasnije izbornik.

”Perišića očekujem danas ili sutra na treningu. Josip Šutalo je osjetio mišić, doći će pa ćemo znati situaciju što s njim. U dogovoru s izbornikom Olićem vidjet ćemo hoćemo li koga uzeti iz mlade reprezentacije.”

Što se događa s Pjacom?

”Marko Pjaca nije bio sedam dana u pravom treningu u Dinamu. Gospodin Bjelica je i sam rekao da će Pjaca vidjeti situaciju, nadamo se da će se priključiti na treningu, provjerit ćemo. Imamo dobru situaciju što se tiče igrača, dobre su utakmice pružili i nadamo se da ćemo nastaviti ono što je bilo u prošlom ciklusu i da ćemo biti još bolji. Imamo dobru formu i dobre igrače. Očekujem da budu na još većem nivou.”

Perišić na desnom beku?

Hoće li igrati Perišić?

”Perišić je igrao dvije utakmice, krenuo je u ono što mi želimo, doživio je nezgodno ozljedu, ali očekujemo da će biti u redu. Hoće li igrati desno ili lijevo, vidjet ćemo, veseli me što igra desno u klubu što nam otvara neke nove opcije.”

Jeste li pronašli desnog beka?

”Mi smo u dvije utakmice bili vrlo dobri što se tiče desnog beka. Jakić i Pjaca zaslužuju ponovno šansu, Jakić je to igrao u Eintrachtu. Pjaca je igrao protiv Poljske, a Perišić se vratio pa može i tu. Ja ne mogu bolje naći, Juranović se vratio u trening i za iduću akciju bude i on. Jakić i Pjaca su bili dobri i idemo s njima dalje.”

Jeste li promijenili mišljenje da u HNL-u baš nema igrača za Vatrene, Hajduk je sada prvi pa Rijeka i Dinamo.

”Mi gledamo igrače koji nama trebaju i koji mogu. Ono što je odraz je Europa, nije mjerilo utakmica protiv Istre, Varaždina ili Belupa. Igrači koji se nametnu će dobiti svoju prigodu. Ne podcjenjujem SHNL, ali realnost je nešto drugo.”

Baturina i Sučić briljiraju u svojim klubovima.

”Nakon Bayerna nitko nije valjao, nakon Monaca atomski igrači. To je naša realnost, oni su naši biseri i trebamo ih čuvati. Bit će padova i loših utakmica, ali oni su potencijal i ja sam to tako vidio. Sjajna utakmica protiv Monaca i treba im dati podršku, treba im vremena i brzo će biti nositelji igre i u reprezentaciji.”

”Gol Sučića je remek-djelo”

”To je igrač koji je potentan i moćan, takav gol ne može dati puno igrača, lijevom nogom u suprotne rašlje, gol Luke ili Petra Sučića da su ga dali Maradone ili netko, vrtio bi se po 100 puta. Luka se nametnuo i igra dobro. Veliku kvalitetu ima, a ovaj gol jučer je remek-djelo.”

Zašto nema desnih bekova u Hrvatskoj, loš rad u klubovima ili splet okolnosti?

”Mislim da je više splet okolnosti. Jedno vrijeme nakon Jarnija nije bilo lijevoga beka pa smo ga našli. Vrsaljko je dugo čuvao svoje mjesto, ne bih rekao da je to loš rad klubova. Još sam prije govorio da je teško jer mladi rano odu vani. Imamo mi tu Stanišića i Juranovića i splet okolnosti je da su se oni ozlijedili. Uvijek se pojave dobri igrači, ali trebamo ih čekati. Nije lako s novim igračima napraviti rezultat i nadam se da ćemo taj problem riješiti. Kada pogledamo i HNL, desni bekovi su stranci. Sada se pojavio Hrgović.”

Na pitanje je li to možda Rijekin Smolčić, Dalič je rekao:

”Ja nisam vidio boljega od Jakića i Pjace i nemam razloga tražiti drugoga.”

Komentirao je i povratak Mislava Oršića?

”Oršić se vratio nakon dugo vremena, spada u grupu igrača koji nije senator, ali zaslužuje šansu. Ne očekujem da će biti onaj kakav je bio u Katru, ali treba mu motivacija, vidimo kako se Perišić muči… Bitan nam je i vraća se polako u formu.”

Popis Zlatka Dalića:

Vratari: Ivušić, Livaković, Kotarski

Braniči: Gvardiol, Ćaleta-Car, Sosa, Šutalo, Pongračić, Erlić

Veznjaci: Modrić, Kovačić, Pašalić Mario, Ivanušec, Sučić Luka, Jakić, Baturina, Sučić Petar, Moro, Pašalić Marco

Napadači:  Perišić, Kramarić, Petković, Matanović, Oršić, Budimir, Pjaca