VIDEO / Čime su to Rusi napali Ukrajinu? Snimka goleme eksplozije širi se internetom

VIDEO / Čime su to Rusi napali Ukrajinu? Snimka goleme eksplozije širi se internetom

Internetom se širi snimka razorne eksplozije u ukrajinskom Vovčansku, za koju ruski blogeri tvrde da ju je uzrokovala termobarička bomba ODAB-9000, poznatija pod imenom “Otac svih bombi”.

Ali, detaljnija analiza odbacuje te tvrdnje, navodi Kyiv Post. Čini se da je ipak riječ o termobaričkoj bombi FOAB-1500.

Naime, ODAB-9000 je najmoćnija ruska termobarička bomba, u teoriji, dizajnirana za kreiranje masivnog udarnog vala koji može uzrokovati široka razaranja na velikom području. No, samo je jednom testirana, sad već podosta davne 2007., i način na koji se baca previše je specifičan da bi odgovarao ovoj situaciji. Također, Rusi je nikad nisu naveli kao dio svog arsenala, što ne bi propustili da je uistinu uporabljiva.

No, ono što se koristi kao dokaz da nije bačena podosta je konkretnije od glasina i nagađanja. Ukrajinska specijalizirana vojna stranica Defense Express pojašnjava da se ova bomba, u izvornom dizajnu, baca izravno iznad cilja, a da su nosači strateški bombarderi poput Tu-160, Tu-95 ili Tu-22M3.

Raspoređivanje takvog oružja u sadašnjim uvjetima je vrlo malo vjerojatno jer bi gotovo sigurno dovelo do gubitka ruskog bombardera zbog ukrajinskih projektila zemlja-zrak. Ako ništa, bio bi primijećen.

Najizglednije je da se prilikom napada na Vovčansk koristila navođena bomba u klasi od 1500 do 3000 kilograma, što bi sugeriralo da je korišteno oružje vjerojatnije navođeni FAB-3000 ili manja termobarička bomba ODAB-1500.

Kako god, eksplozija je uistinu nevjerojatnog intenziteta.