Muškarac (70) završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je 1991. počinio ratni zločin

Muškarac (70) završio u istražnom zatvoru zbog sumnje da je 1991. počinio ratni zločin

Nakon što je ispitan na tužiteljstvu, 70-godišnjak je doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke

Muškarac (70) završio je u istražnom zatvoru jer ga se sumnjiči da je 1991. počinio ratni zločin nad civilima. Uhićen je na području Gvozda, a policija mu je prilikom pretrage kuće našla dva pištolja i 600 grama suhe biljne materije, nalik na indijsku konoplju. Nakon što je ispitan na policiji doveden je na ŽDO Zagreb gdje je također ispitan te je protiv njega pokrenuta istraga.

Sumnjiči ga se da je 17. srpnja 1991. u  Starom Selu Topuskom, tijekom nemeđunarodnog oružanog sukoba između regularnih policijskih i vojnih postrojbi Republike Hrvatske i oružanih formacija tzv. SAO Krajine, kao pripadnik Teritorijalne obrane Topusko, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Prema navodima tužiteljstva, 70-godišnjak je u poslijepodnevnim satima 17. srpnja 1991. sa sada pokojnima, a tada 32-godišnjakom  i 39-godišnjakom, kao pripadnik paravojnih oružanih formacija tzv. SAO Krajine, došao u Staro Selo Topusko na području Gvozda i hitcima iz vatrenog oružja usmrtio tada 50-godišnjeg hrvatskog civila, koji je upravljao traktorom. Traktor se prevrnuo u kanal, gdje je tijelo 50-godišnjaka kasnije i nađeno.  

Nakon što je ispitan na tužiteljstvu, 70-godišnjak je doveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda koji mu je odredio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke. Istodobno, policija je protiv njega podnijela optužni prijedlog zbog posjedovanja oružja., piše Vecernji.hr