Zagrebački sud i dalje nema zapisničara. Kakva je situacija na ostalim sudovima?

Zagrebački sud i dalje nema zapisničara. Kakva je situacija na ostalim sudovima?

Zbog niskih plaća sudskih suradnici, zapisničari bez kojih se rasprave ne mogu odvijati, ali su štrajkali. No, iako su se izborili za nešto veće plaće u međuvremenu ih je puno napustilo radna mjesta. Popunjavanje ide sporo i kadrovi koji se javljaju jako su loši, žale nam se suci.

Večernji list nedavno je izvijestio o situaciji na Županijskom sudu u Zagrebu gdje je manjak zapisničara kritičan. Naime, sudski zapisničari ne smiju imati više od 250 prekovremenih sati godišnje, a većina ih je tu brojku dostigla i prije ljeta. Trebalo bi ih biti zaposleno 74, a ima ih svega 56.

Može li se problem riješiti?

Na taj problem sa Županijskog suda u Zagrebu upozorili su Ministarstvo pravosuđa koje je u međuvremenu odobrilo dodatne prekovremene sate – njih 100 koji bi trebali biti odrađeni do kraja godine. Rješenja za novim zapošljavanjima još nema.

Pitali smo i ostale velike sudove u zemlji imaju li problema sa zapisničarima. Gotovo unisono uvjeravaju da nema.

U Splitu je sve u redu

“Županijski sud u Splitu nema nikakvih problema sa nedostatkom zaposlenika. Naime, sud s postojećim kadrom funkcionira bez problema, a to proizlazi iz toga jer se sve rasprave i ročišta uredno održavaju, te zbog nedostatka kadra ne dolazi do odgoda”, rekao nam je Dinko Mešin, glasnogovornik Županijskog suda u Splitu.

Priznaje doduše da nekoliko mjesta sudaca i službenika nije popunjeno, ali napominje da su u tijeku natječaji kako bi se ta radna mjesta popunila.

Ni s osječkog suda se ne žale

Slično nam odgovaraju i sa Županijskog suda u Osijeku. Kažu da je broj zapisničara i upisničara što im ga je propisalo Ministarstvu pravosuđa, uprave i digitalne transformacije adekvatan takav da rad suda bude efikasan i učinkovit.

“U neposrednoj suradnji sa Ministarstvom planira se pronaći najbolje rješenje u smislu broja službenika i sudaca kojim bi se rad Županijskoga suda u Osijeku učinio ažurnijim, boljim i na zadovoljstvo građana Republike Hrvatske”, službenik za informiranje Županijskog suda u Osijeku Bruno Vučemilović-Šimunović.

U Rijeci slijede novi natječaji

Ni s riječkog suda se ne žale. Navode da trenutno imaju zaposlena 32 suca, zajedno s predsjednikom suda, a s njima surađuju 23 daktilografa i 15 ostalih službenika.

Sudaca bi trebali imati 35, te kažu da u što skorije vrijeme očekuju imenovanje novih sudaca.

“U tijeku je natječaj za prijem dva sudska savjetnika, a uskoro ide i natječaj za višeg informatičkog savjetnika, te za sudskog zapisničara”, poručuju. Uvjeravaju kako nije bilo poremećaja u radu suda, niti odgađanja ročišta zbog manjka zaposlenih., piše N1.