Podignuta optužnica protiv Miroljuba K. koji je namjerno gazio autom bicikliste jer su imali hrvatska obilježja…

Podignuta optužnica protiv Miroljuba K. koji je namjerno gazio autom bicikliste jer su imali hrvatska obilježja…


Karlovačka policija osumnjičenog Miroljuba K. nije prijavila za zločin iz mržnje nakon što je u okolici Karlovca namjerno gazio bicikliste samo zato što su imali hrvatska obilježja. Sada je Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu ipak ispravno okvalificiralo zločin.

Naime, Miroljub K., 44-godišnjak 29. lipnja 2024., na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić, pod utjecajem alkohola (2,76 g/kg alkohola u organizmu) osobnim vozilom krenuo je vožnjom unatrag po parkiralištu i prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase ugostiteljskog objekta na kojoj je bilo više osoba.

Osnovano se sumnja da se vožnjom unatrag udaljio od terase, a zatim je vožnjom naprijed prednjim dijelom vozila udario u drvenu konstrukciju terase pri čemu je jedna osoba zadobila tešku tjelesnu ozljedu (prijelom bedrene kosti) nakon čega je vozilom udario u parkirane bicikle i vukao ih po parkiralištu te se potom vozilom udaljio s mjesta događaja, pisao je ODO Karlovac nakon događaja.

Biciklijadu su organizirali veterani karlovačke 110 brigade slaveći obljetnicu postrojbe, a pridružili su im se i rekreativci iz udruge “Pedala laganini”. Na okrijepi u kafiću u Vojniću ih je bilo oko 30. Jedan od njih, Robert Mikan je Jutarnjem listu izjavio kako je osumnjičeni negodovao riječima “kockice, Hrvati, ustaše”, no tada osumnjičeni Miroljub K. nije bio prijavljen za zločin iz mržnje.

U najnovijem priopćenju ODO je ipak Miroljuba K. optužio za zločin iz mržnje.

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1980.) zbog počinjenih kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. u svezi s člankom 87. stavkom 21. Kaznenog zakona, oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavka 1. u svezi s člankom 87. stavkom 21. KZ-a i krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 1. i 3., sve u svezi s člankom 51. KZ-a.

Optužnicom se okrivljenika tereti da je 29. lipnja 2024., pod utjecajem alkohola (2,91 g/kg alkohola u organizmu) zbog netrpeljivosti prema osobama hrvatske nacionalnosti, uputio uvredljive riječi na nacionalnoj osnovi sudionicima biciklističkog maratona koji su, u organizaciji jedne udruge, bili na parkiralištu ugostiteljskog objekta na području općine Vojnić, a dio je sudionika bio odjeven u majice s hrvatskim nacionalnim simbolima.

Tereti ga se i da je, pristajući da osobnim vozilom ugrozi živote i tijela prisutnih osoba te u cilju oštećivanja bicikala sudionika, vožnjom tim vozilom na kojem su bile nepripadne registarske pločice udario u drvenu konstrukciju terase ugostiteljskog objekta na kojoj je bilo više osoba. Tereti ga se da je potom vozilom prešao preko više bicikala na kojima su nastala brojna oštećenja zahvativši pritom i 46-godišnju oštećenicu koja je zadobila laku tjelesnu ozljedu, a nakon toga se udaljio.

U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. ZKP/08).