Kekin: Milanovića treba pitati je li ljevičar. Kandidirala sam se da bi ljevica doista imala za koga glasati

Kekin: Milanovića treba pitati je li ljevičar. Kandidirala sam se da bi ljevica doista imala za koga glasati

Ivana Kekin, predsjednička kandidatkinja Možemo!, bila je gošća N1 Studija uživo kod naše Ilije Radića s kojim je razgovarala o političkim aktualnostima.

Ivana Kekin istaknula je glavne odrednice svog programa: “Smatram da se predsjednica Republike mora glasno i neumorno zalagati za državu koja svim svojih građanima omogućava dobar i siguran život. Možemo bez dileme reći da Hrvatska trenutno nije ta država i da svjedočimo krizi upravljanja institucijama do mjere da one ne provode javni interes.”

“U Ustavu stoji da je zadatak predsjednika da brine o redovitom i usklađenom djelovanju i održavanju stabilnosti vlasti, što to znači? Treba brinuti kako rade institucije ove zemlje, kako upravljaju zajedničkim resursima, javnom infrastrukturom, je li to djelovanje usklađeno i je li u javnom interesu. Dosadašnji predsjednici su to prepuštali raditi i ako jesu, radili su to u nedovoljnoj mjeri”, dodala je Kekin.

“Milanović je dijelom otvarao teme uništavanja institucija”

Kekin je dodala da nije normalno imati državu u kojoj se građani moraju organizirati sami kako bi upozorili da institucije da rade svoj posao: “Je li zadatak institucije predsjednice da progovori o tome da naše institucije štite nasilnike kao što je ginekolog koji je osuđen za silovanje i dalje radi, i dalje zlostavlja žene na radnom mjestu.”

Komentirala je funkcioniranje Pantovčaka i Banskih dvora: “Slažem se da je Zoran Milanović dijelom otvarao teme uništavanja institucija, ali mislim da je to bilo nedovoljno. Ono što ću ja raditi kao predsjednica i što će biti drukčije u odnosu na sve moje prethodnike je da ću progovarati o temama koje su ključne, da ću stare teme gledati iz svježe perspektive, otvarati nove teme i ugroze, većina je u ovoj zemlji je zamorena starim politikama i ja ću biti predsjednica nove generacije.”

“Tvrda kohabitacija”

“Nije u javnom interesu kada dvije tako važne institucije ne mogu razgovarati, ali istini za volju treba se sjetiti da premijer Plenković radi aktivno i strateški na demontaži i omalovažavanju institucija u ovoj zemlji. Sigurno ću bez kompromisno zagovarati javni interes, a u javnom interesu je da imamo snažne institucije. Ako on na to neće moći odgovoriti onda će biti tvrda kohabitacija.”

Kekin se osvrnula i na ovlasti predsjednika: “Ne, mislim da su one dovoljne, ali se nisu u dovoljno mjeri koristile. ”

Odgovorila je na pitanje hoće li joj naštetiti dijeljenje glasova između nje i Milanovića kao kandidata lijevog spektra: “Milanovića se treba pitati kome se on točno obraća i je li ljevičar, nikada nisam čula da je to rekao. Kandidirala sam se da bi ljevica imala za koga glasati.”, piše N1.