Reporterka razotkrila skandaloznu praksu – Struka zgrožena, liječnica zavapila: “Evo, dat ću otkaz, prestat ću to raditi”

Reporterka razotkrila skandaloznu praksu – Struka zgrožena, liječnica zavapila: “Evo, dat ću otkaz, prestat ću to raditi”

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Za 25 eura reporterka Provjerenog dogovorila je konzultacije. Na platformi na kojoj se vrlo jasno oglašava, da je uz liječničke konzultacije moguće dobiti i lijek na recept. Pokušala je dobiti i lijek za dijabetes koji se u sivoj zoni masovno koristi za mršavljenje, ali i kontracepcijske pilule. Sve to bez pretraga, nalaza i povijesti bolesti, a sve u dvije minute videopoziva., piše dnevnik.hr

Reporterka Provjerenog Nikolina Cetinić je nakon dvominutnog razgovora licencirana liječnica i specijalistica neurologije propisala dva lijeka. Preko online platforme, za 25 eura po terminu, bez pregleda, uvida u medicinsku dokumentaciju i povijest bolesti. Po završetku razgovora na mail joj je stigao recept i podigla je lijek.

Sve to odvilo se na platformi EUDoctor –  platformi koja nudi savjetovanje s liječnicima, propisivanje lijekova pa čak i doznaka. Suvlasnik i osnivač je Viktor Simunović, licencirani hrvatski liječnik.

Cetinić je brzo uspjela dobiti Ozempic, inače lijek kojim se liječi isključivo dijabetes tipa 2, ali ga mnogi koriste za mršavljenje.

“Vi, obzirom da niste dijabetičar i da ste ga tražili za liječenje mršavljenja, ga ne biste trebali dobiti jer to nije po indikacijama”, objasnila je Antonela Ljubičić, endokrinologinja i dijabetologinja.

Iako je Cetinić tijekom savjetovanja priznala da do lijeka ne može doći jer nema pravo na recept, liječnicu to nije spriječilo da nastavi s takozvanim pregledom. Recept je na mail stigao nakon dvominutnog razgovora.

“Da vi i jeste dijabetičar tipa 2, ne mogu shvatiti da se u roku, u vrlo tako kratkom roku, može zapravo donijeti odluka o nekakvoj terapiji. Treba pogledati medicinsku dokumentaciju, uzeti u obzir vaše trenutno stanje, vrlo bitan je indeks tjelesne težine”, napomenula je Ljubičić.

Bez problema podigli lijek

Dan nakon prvog razgovora, po istom principu je producentica Provjerenog nabavila kontracepcijske tablete. I opet bez pregleda, nalaza ili pretraga i to u u svega nekoliko minuta.

Liječnik koji je sve to omogućio, Viktor Simunović, vlasnik platforme EUDoctor i sam medicinu prakticira na ovaj način. Njegove usluge ekipa Provjerenog pronašla je na nekoliko stranih platformi, a na forumima je poznat kao “Hrvatski bog” koji propisuje medicinski kanabis.

Propisivanje lijekova na recept je zdravstvena zaštita, za to morate imati u Hrvatskoj registriranu zdravstvenu ustanovu Tek onda zapravo taj recept je valjan i pacijent može doći u Hrvatsku ljekarnu bilo koju i preuzeti lijek”, rekla je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

Liječnica, neurologinja, koja je ekipi Provjerenog propisala dva lijeka, ljetos je propisala i imunosupresive, lijekove koje koriste transplantirane osobe.

“Kolegica nije izdala taj lijek jer dokument za izdavanje nije bio valjan, a u komunikaciji s liječnicom koja je to propisala i s ljudima koji rade u toj platformi zapravo nismo dobili jasan odgovor iz koje ustanove je proizašla”, ispričala je Soldo.

Liječnicu i platformu nisu prijavili nadležnim institucijama, ali su ljekarnama izdali upute da recepti na kojima ne piše i zdravstvena ustanova za koju liječnik radi – ne vrijede. Unatoč tome, ekipa Provjerenog je s receptom izdanim na platformi EUDoctor podigla lijek.

Stigao odgovor platforme

Sve ovo odvija se pod krinkom djelatnosti telemedicine, kako i stoji na objavama EUDoctor platforme. To, po hrvatskim propisima, ne može biti tako jer mrežu telemedinsikih centara u Hrvatskoj predlaže Zavod za hitnu medicinu.

“Vezano za Vaš upit možemo odgovoriti da tvrtka Brave Bear d.o.o. nije uvrštena u Mrežu telemedicinskih centara (“Narodne novine“ broj 94/21, 120/23 i 23/24) niti je podnijela Zahtjev za izdavanje odobrenja za rad telemedicinskog centra”, stoji u odgovoru Zavoda.

Cetinić je pokušala nazvati i doktora Simunovića da bi ga pitala o njegovu načinu liječenja i platformi EUDoctor, ali čini se da nije bio raspoložen za razgovor. Muškarac kojeg je dobila tvrdio je da nije Simunović iako na WhatsApp profilu tog broja stoji profilna fotografija Viktora Simunović.

Također, u telefonskom razgovoru je rekao da on nema nikakve veze s EUDoctor platformom, a upravo je on potpisnik odgovora koji je stigao u kojem tvrde da se njihova tvrtka ne bavi telemedicinom.

“Naša platforma samo posreduje između pacijenata i liječnika i spaja kontaktima pacijente na liječnike u određenom području ili specijalizaciji. Svjesni smo da još svi zajedno trebamo raditi na stvaranju jasnog pravnog okvira za poslovanje nas i naših kolega koji se bave sličnim projektima”, piše u odgovoru.

Svu odgovornost iz platforme EUDoctor prebacuju na liječnike. Pa tako i način propisivanja recepata.

“Što se tiče mogućnosti da liječnici izdaju recepte, oni ne izdaju recepte na temelju rada naše aplikacijske platforme, nego na temelju svojih licenci”, dodaje se.

Ekipa Provjerenog kontaktirala je i liječnicu koja je propisala lijekove.

“Ja se potpuno slažem s vama. Mislim da to ne bi tako trebalo biti. Evo, ja ću dati otkaz, prestat ću to raditi”, rekla je.

Nekoliko minuta i 25 eura bilo je potrebno da se dobiju lijekove koje nitko bez pretraga ne smije dobiti. Uzimanje bilo kojeg lijeka koji nije indiciran za vašu dijagnozu može biti opasno pa i smrtonosno, zbog čega je šokantno da ga na ovaj način propisuju licencirani liječnici.