Od Domovinskog pokreta nije ostao ni kamen na kamenu. Radić već idući tjedan predstavlja novu inicijativu za osnivanje nove stranke…

Od Domovinskog pokreta nije ostao ni kamen na kamenu. Radić već idući tjedan predstavlja novu inicijativu za osnivanje nove stranke…

Neovisni saborski zastupnik i bivši šef Domovinskog pokreta Osječko-baranjske županije Krešimir Čabaj ocijenio je jučer kako u županiji i gradu Osijeku ta stranka više ne postoji.

Uz Čabaja na konferenciji za medije, kako smo izvijestili jučer, okupilo se pedesetak bivših članova DP-a, među njima i članovi županijske skupštine te gradskog vijeća.

Čabaj je istaknuo kako nisu točni navodi predsjednice DP-ove gradske podružnice Osijek Jesenke Ricl da nema ispisivanja članstva, nago se događa upravo suprotno – egzodus članstva i to ne samo u gradu Osijeku, već u cijeloj županiji, te da su u gradskoj podružnici ostale samo Ricl i njena tajnica, inače zaposlenica Domovinskog pokreta.

Čabaj je naglasio da Domovinski pokret u skupštini Osječko-baranjske županije više nema ni jednog člana, a da je u Vijeću grada Osijeka ostala samo Ricl, pa ta stranka više nema mogućnost formiranja kluba.

Danas se egzodus nastavlja

Nakon unutarstranačkog raskola koji se dogodio u subotu na izbornom saboru Domovinskog pokreta, iz tabora predsjednika stranke Ivana Penave uporno ponavljaju dvije glavne poruke – da je parlamentarna većina stabilna (iako će najvjerojatnije pasti s dosadašnjih 79 na minimalnih 76 zastupnika) i da su izlasci iz stranke pojedinačni, a ne masovni.

S druge strane, iz tabora u subotu poraženih “domovinaca”, predvođenih dojučerašnjim zamjenikom predsjednika DP-a Mariom Radićem, na Penavine poruke odmahuju rukom i već pripremaju osnivanje nove stranke.

– Domovinski pokret svakodnevno gubi velik broj članova. Mi ćemo idućeg tjedna organizirati javno predstavljanje inicijative za osnivanje nove političke stranke – kaže za Jutarnji list Mario Radić.

Prvo suočavanje s novom stvarnošću Domovinskim pokret doživjet će na sutrašnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine, u kojoj ta stranka, kako kaže sada već bivši predsjednik zagrebačke organizacije DP-a Igor Peternel, više neće imati svoje zastupnike.

– Klub zastupnika Domovinskog pokreta više neće postojati jer ćemo svi mi nastaviti djelovati kao nezavisni zastupnici. Barem do osnivanja nove stranke, kada će i naš Klub zastupnika dobiti novo ime. Koliko čujem s terena, organizacija Domovinskog pokreta u Gradu Zagrebu, koju sam ja vodio, praktički više ne postoji. U Zagrebu se DP ispraznio od članstva – rekao je Peternel, piše dalje Jutarnji.

Iz Radićeva tabora tvrde da se i na sjeveru zemlje raspadaju županijske organizacije DP-a – i to u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.

– Slično je i u DP-ovim organizacijama u Gradu Osijeku i u Osječko-baranjskoj županiji, gdje su ga članovi masovno napustili i pridružili se našoj inicijativi. U osječkom Gradskom vijeću Domovinski pokret past će s četiri mandata na samo jednu zastupnicu, a u Skupštini Osječko-baranjske županije neće imati ni jednog zastupnika. Naime, svi su zastupnici s nama izašli iz Domovinskog pokreta – kaže Radić.

Predsjednik DP-a Ivan Penava danas je, nakon što se u Vukovaru susreo s potpredsjednikom Vlade i HDZ-a Brankom Bačićem, poručio da saborska većina nije ugrožena.

– Vladajuća većina je neupitna. Domovinski pokret iz svega ovoga izlazi homogeniji i spremniji za izazove, riješen utega i problema koje smo imali. S novim mandatom i energijom nastojat ćemo u dogovoru s (koalicijskim) partnerima biti na razini zadatka i ostvariti ciljeve koje smo si zacrtali i koje smo obećali hrvatskim građanima – rekao je Penava.

I ministar graditeljstva Branko Bačić tvrdi da je saborska većina “sigurna i stabilna”, bez obzira na zbivanja u DP-u.

– Imamo čvrstu većinu s DP-om i uvjeren sam da ćemo s tim normalno funkcionirati – poručio je Bačić, piše Jutarnji list.