Ustavnopravni stručnjak: Izbori u DP-u su kontaminirani, evo što bi trebalo učiniti

Ustavnopravni stručnjak: Izbori u DP-u su kontaminirani, evo što bi trebalo učiniti

U subotu 31. kolovoza Domovinski pokret održat će izborni sabor, ali postoje razni upitnici o održavanju poštenih i demokratičnih izbora jer je cijeli izborni proces duboko kompromitiran radi uključenosti članova Izbornog povjerenstva u kampanju jednog od kandidata.

Ustavnopravni stručnjak doc.dr.sc. Mato Palić objasnio je kako izvršiti kontrolu provedbe izbornog procesa u Domovinskom pokretu, koji je ponašanjem pojedinih članova izbornog procesa u potpunosti kompromitiran i dovodi u pitanje poštenu provedbu izbornog procesa.

“Vezano uz predstojeće unutarstranačke izbore u Domovinskom pokretu važno je naglasiti kako su tri od pet članova Središnjeg izbornog povjerenstva svojim dosadašnjem postupcima (otvoreno javno opredjeljivanje uz jednog od dva kandidata za predsjednika stranke) narušilo vlastitu vjerodostojnost i neutralnost koju bi kao članovi tijela koje ima ključne ovlasti na unutarstranačkim izborima morali imati”, drži Palić.

Istaknuo je da su neki od tih članova navodno i kandidati za Domovinski odbor pa će kontrolirati glasove na biračkim listića na kojima se nalazi i njihovo ime, te ocijenio kako je školski primjer sukoba interesa.

“Zbog navedenog smatram kako bi za higijenu i demokratičnost unutarstranačkih izbora bilo nužno izvršiti zamjenu u sastavu Središnjeg izbornog povjerenstva neposredno prije nego što se pristupi glasanju ili omogućiti prisutnost promatrača (koje će predložiti oba kandidata za predsjednika) kako bi se proces unutarstranačkih izbora proveo bez sumnje u bilo koji dio izborne procedure. Mislim da bi na tome trebali inzistirati svi sudionici izbornog procesa u Domovinskom pokretu. Kako će se oni postaviti oko navedenih činjenica je na njima”, objasnio je Palić.

Hoće li ekipa okupljena oko dosadašnjeg predsjednika Domovinskog pokreta pristati na objašnjenje i upute ustavnopravnog stručnjaka i pristati na minimum demokratičnosti provedbe izbornog procesa, vidjet ćemo u subotu 31. kolovoza, piše Hrvatski Glasnik.