Bit će to politički kraj Ivana Penave: Kako je najavio, otići će iz DP-a i ostati bez podrške za lokalne izbore

Bit će to politički kraj Ivana Penave: Kako je najavio, otići će iz DP-a i ostati bez podrške za lokalne izbore


Sasvim je izvjesno kako će pobjednik na unutarstranačkim izborima u Domovinskom pokretu biti tandem Radić – Peternel, odnosno Mario Radić predsjednik stranke, a Igor Peternel njegov zamjenik, a pobjedu je najavio i sam Radić kada je članovima, svim delegatima i hrvatskoj javnosti javno obznanio da ima većinu delegatskih glasova, piše Hrvatski Glasnik.

S druge strane, Penava je u Vukovaru imao prilično otužnu atmosferu na pressici, očito svjestan da mu je plan i izborni inženjering propao, otvoreno rekao da ne može biti član stranke u kojoj je Mario Radić predsjednik.

Svjestan situacije u kojoj se nalazi i svog gubitničkog položaja, razočaranom Penavi i kandidatu za njegovog zamjenika, kojeg je toliko zdušno branio bez obzira na to što je protiv njega podignuta kaznena prijava za teška kaznena djela, Penava će se očito odlučiti za svoju rezervnu opciju.

Naime, na zadnjim lokalnim izborima Penava nije bio član Domovinskog pokreta već je na izbore izišao s svojom strankom “Nezavisna lista Ivan Penava”. Njegovu stranku i njega kao kandidata, tada je podržao Domovinski pokret i omogućio mu svojim glasovima da postane gradonačelnik Vukovara. Dakle, već tada je bilo jasno da Penava bez Domovinskog pokreta nikada ne bi postao gradonačelnik kultnog grada u Hrvata.

Da će do djelomičnog raskola u stranci i u saborskom klubu doći najavljivao je i Mario Radić u svojim istupima, ali provodeći politiku zajedništva za očekivati je da će osim Penave i eventualno Stipe Mlinarića, svi ostali saborski zastupnici poštovati volju delegata i ostati uz svog novog predsjednika i provoditi politiku stranke, te poštivati odluke kluba.

Shodno izrečenim riječima Ivana Penave na tiskovnoj u Vukovaru “ostajati u društvu koje sve to planira Stipi Mlinariću je nešto što nisam ja, politika koja ide na te stvari je nešto što nije moja politika”, očito je da će Penava aktivirati svoju rezervnu opciju i stranka “Nezavisna lista Ivan Penava” postat će parlamentarna. Tim činom Penava će prestati biti nacionalni političar i po svemu ostati bez podrške bilo koje političke opcije na lokalnim izborima u svibnju 2025. godine. Bit će to svojevrstan politički kraj Ivana Penave, piše Hrvatski Glasnik.