Peternel odgovorio Penavi na najavu izbacivanja iz DP-a: Penava se očito predomislio oko Pupovca; Važan mi je samo Sud časti birača u 6. izbornoj jedinici

Peternel odgovorio Penavi na najavu izbacivanja iz DP-a: Penava se očito predomislio oko Pupovca; Važan mi je samo Sud časti birača u 6. izbornoj jedinici


Jedini sud časti koji ja priznajem je sud birača koji su me izabrali u Hrvatski sabor – rekao je čelnik saborskog Kluba zastupnika Domovinskog pokreta Igor Peternel komentirajući za Jutarnji list prijetnje o mogućim izbacivanjima iz stranke koje je danas prijepodne odaslao predsjednik DP-a Ivan Penava.

Penava je, naime, na današnjoj konferenciji za novinare nekoliko puta poručio da njegovi kritičari na čelu s Mariom Radićem (zamjenik predsjednika DP-a) i Igorom Peternelom stranci čine veliku štetu te da bi se njihovim izjavama mogao pozabaviti i stranački Sud časti.

Drugim riječima, Radiću i svim “radićevcima” Penava je danas nimalo suptilno poručio da moraju biti spremni na izbacivanje iz Domovinskog pokreta.

Nije rekao hoće li taj proces biti pokrenut prije ili nakon što se 31. kolovoza održe unutarstranački izbori na kojima će biti izabrani predsjednik i zamjenik predsjednika DP-a te članovi Domovinskog odbora.

– Čudi me i zabrinjava to što se vrlo često u obraćanjima predsjednika Penave spominje stranački Sud časti, i to usred predizborne kampanje jedne demokratske stranke. Ako se sada ne smije govoriti i kritizirati, što se onda tijekom ove kampanje uopće smije? A propos spominjanja Suda časti, jedini sud časti koji je meni u politici važan jest sud časti birača u 6. izbornoj jedinici, birača koji su mi dali povjerenje na osnovu politika za koje sam tvrdio da ćemo se za njih zalagati. Primjerice, s Ivanom Penavom sam se dogovorio da će, ako Milorad Pupovac glasovima HDZ-a i SDP-a bude dio vladajuće većine, to značiti kraj koalicije DP-a s HDZ-om. Ja sam to i kasnije jasno komunicirao, a Penava se očito predomislio. Ovdje se ne radi o trivijalnim stvarima, već o ključnim političkim razmimoilaženjima. Ja sam ostao na tragu onoga što smo mi obećali biračima, a vodstvo stranke trenutno nije na tom tragu – rekao je Igor Peternel, piše Jutarnji list.