Kako je Penava prekršio svoje najveće obećanje i kapitulirao pred Plenkovićem i Pupovcem…

Kako je Penava prekršio svoje najveće obećanje i kapitulirao pred Plenkovićem i Pupovcem…

Dobili smo jamstva da država više neće financirati Novosti – izjava je to vukovarskog gradonačelnika i predsjednika Domovinskog pokreta Ivana Penave koju je izrekao uoči dogovora o koaliciji s HDZ-om, na čijem je čelu Andrej Plenković. I prije nego što su ušli u koaliciju s Plenkovićem, domovinci su inzistirali na tome da se iz vladajuće većine eliminira SDSS Milorada Pupovca, a kada je Plenković na to i pristao, mnogi su se poveselili kako bi to mogao biti kraj dugogodišnjeg utjecaja saborskog zastupnika Pupovca, koji u parlamentu predstavlja srpsku nacionalnu manjinu.

Da Penava u svojim tvrdnjama nije dosljedan, dokazalo se nedugo nakon toga, tijekom polemike o izboru Pupovca za čelnika saborskog Odbora za nacionalne manjine. Taj plan Plenković je uspio realizirati prevozeći Penavu žednog preko vode. I onda je Penava, da bi zamaskirao svoju nedosljednost, građanima poručivao kako je to posljednji ustupak koji čine u vezi s Pupovcem. No izgleda da Plenkovića ne zanimaju previše Penavine poruke, niti Penavu previše zanima ono što se čini u Vladi za Pupovca.

On je fokusiran na naprasno raspisane unutarstranačke izbore, na kojima se nastoji izboriti za predsjedničku fotelju na prilično perfidan način jer je izbore raspisao usred ljeta a da o tome nije obavijestio vodstvo svoje stranke, odnosno ljude koji su Pokret stvarali prije nego što im se on pridružio. Zbog njegova soliranja mediji neskloni DP-u ne prestaju pisati o podjelama unutar te stranke koja slovi kao jedina ozbiljna desna politička opcija u zemlji.

Apsurdna priča

S Penavom, koji ne mari za svoja obećanja, sve ostaje isto pa će nova-stara Plenkovićeva vlada nastaviti financirati Novosti još četiri godine, što mnogi i u Pokretu nazivaju konačnom Penavinom kapitulacijom. Prema dostupnim informacijama, Pupovac i njegov SNV mogu biti spokojni do 2028. godine, kao što su to i očekivali svi oni koji prate njegov odnos s premijerom Plenkovićem, koji je svojeg prijatelja odlučio financijski namiriti znajući da mu on i sada čuva leđa premda formalno nije dio vlasti.

No Pupovca to ionako ne zanima previše, on Plenkoviću neće stvarati probleme sve dok se njihovi projekti financiraju iz državnog proračuna. Da financije nisu problem, vidljivo je iz toga što je Plenkovićeva vlada ovih dana usvojila program za financiranje nacionalnih manjina do 2028. godine, što uključuje i izdavačku djelatnost, a samim time i Pupovčev SNV. Takozvanim Operativnim programom iz proračunskih će se sredstava na neizravan način Novostima i dalje na godišnjoj razini isplaćivati minimalno 610 tisuća eura. U četiri godine riječ je o iznosu od dva i pol milijuna eura. Međutim, to nije sve jer toj svoti treba dodati još 48 tisuća eura za Privrednik, podlistak Novosti. Dodatna sredstva iz državnog proračuna donirat će se i nedavno pokrenutoj Pupovčevoj Vida televiziji.

Sve u svemu, Pupovac može biti zadovoljan, a razloga za nezadovoljstvo imaju oni koji su na parlamentarnim izborima podržali Penavu vjerujući njegovim obećanjima iz kampanje koju su obilježile najave o ukidanju financiranja tjednika Novosti. Da priča bude do kraja apsurdna, odluku o nastavku financiranja tjednika Novosti podržali su i ministri iz kvote DP-a, a upućeni tvrde da Domovinski pokret ni na koji način nije intervenirao u programe jer im Plenković ionako intervencije ne bi dopustio. Inače su i predstavnici manjina sudjelovali u izradi programa, a oni sa zadovoljstvom poručuju da ne samo da se ništa neće promijeniti nego su s Vladom ispregovarali i dodatne elemente. Nakon što su programi usvojeni, svako ministarstvo treba osigurati novac za njihovu provedbu.

Slaba utjeha

Novosti pak spadaju pod potpore za programe ostvarivanja kulturne autonomije nacionalnih manjina. Na temelju toga, Savjet za nacionalne manjine raspisuje natječaje na koje se prijavljuju projekti i autonomno odlučuju tko će dobiti novac. U Savjetu za nacionalne manjine nalazi se svih osam zastupnika iz manjinskih redova, a i ostali članovi, uključujući i predsjednika Savjeta, pripadnici su manjina.

Upuštajući se u polemiku sa suverenistom Marijanom Pavličekom koji je iskoristio priliku da osudi potporu DP ovom financiranju tjednika Novosti, zastupnica DP-a Ivana Mujkić, koja je usput rečeno u Vukovaru bila desna ruka stranačkog šefa Penave, rekla je kako su priče o nastavku financiranja Novosti poluinformacije. “Da, Vlada je usvojila program za nacionalne manjine iz kojeg će se financirati programi nacionalnih manjina. Međutim, o tome koji će se projekti financirati odluka se donosi tek nakon što nacionalne manjine podnesu svoje projektne prijedloge, a hoće li se oni odobriti ili ne, o tome se donosi odluka, i to pojedinačno za svaki projektni prijedlog.

Mi smo svojim biračima dali obećanje i ja osobno već dulje vrijeme s kolegama pripremam dokumentaciju na temelju koje ćemo tražiti prekid financiranja Novosti”, najavila je Mujkić, koja je ujedno napomenula da je u ovom slučaju riječ o okviru iz kojeg će se financirati projekti svih nacionalnih manjina, što po njezinu mišljenju ne predstavlja odobrenje financijskih sredstava za Novosti. Ti argumenti slaba su utjeha za sve one koji su na parlamentarnim izborima glasali za Ivana Penavu vjerujući njegovim najavama., piše dnevno