Pozadina šokantnog poteza: Zašto je Mišković eksplodirao i je li to znak puno većih promjena?

Pozadina šokantnog poteza: Zašto je Mišković eksplodirao i je li to znak puno većih promjena?

Propuštena je šansa da se ostvari lijepa, a možda i odsudna prednost. To je jako zasvrbjelo čelnike Rijeke, a dotukla ih je loša igra u Varaždinu.

Trenerska smjena u Rijeci mnoge je šokirala, no za bolje poznavatelje aktualne situacije na Rujevici to ipak nije preveliko iznenađenje. Postavlja se pitanje: zašto je Damir Mišković odlučio smijeniti Željka Sopića i postaviti na klupu Rijeke Radomira Đalovića, te je li to naprasna odluka i koliko dugo se kuhala?

Definitivno je puklo između Damira Miškovića i Željka Sopića. Šok-terapija izvedena je u zadnji trenutak prije iznimno važnog uzvrata u Švedskoj protiv Elfsborga. Kuhalo se dugo i izgleda da je prekuhalo na Rujevici nakon Rijekine vrlo loše igre s Varaždinom u prošlom kolu HNL-a. 

Do usijanja je već došlo nakon utakmice s Elfsborgom i Rijekine nemoćne igre u drugom poluvremenu s igračem više.

Mišković zaključio da Rijeka s ovakvom igrom neće daleko u Europi

Propuštena je šansa da se ostvari lijepa, a možda i odsudna prednost. To je jako zasvrbjelo čelnike Rijeke, a dotukla ih je loša igra u Varaždinu. Time se nastavio trend neuvjerljivih igara Rijeke na gostovanjima još iz prošle sezone, posebice u završnici prvenstva.

Očito je Mišković zaključio da s takvom igrom Rijeka neće daleko u Europi, pa je odlučio pribjeći šok-terapiju u trenutku dok još postoji realna šansa da se prođe Elfsborg i osigura najmanje Konferencijska liga.

U prijevodu, napuni blagajna i osigura mir u kući. Zna se da u Rijeci financijska situacija nije bajna i stoga je nervoza sve veća. Plasman u Europi ove sezone je od životne važnosti, a ukazala se velika šansa jer je izgledalo da je ždrijeb vrlo povoljan.

No nakon prve utakmice s Elfsborgom na Rujevici je optimizam značajno splasnuo, a skepsa je eksplodirala nakon Varaždina. U Rijeci mora da su se zapitali: ako to tako loše izgleda u Varaždinu, kako će tek biti na umjetnom terenu u Borasu!?

Vojnik kluba Đalović postao glavni, a ne privremeni trener

Mogao je Mišković sačekati utakmicu s Elfsborgom pa onda donijeti odluku, no izgleda da je procijenio da bi tada već bilo kasno i odlučio je djelovati preventivno. Hoće li šok-terapija polučiti rezultat, nitko ne može znati, ali Mišković je očito odlučio nešto poduzeti. Na klupu je postavio Radomira Đalovića, koji je na Rujevici puno više od običnog vojnika kluba.

Osim sto je igračka legenda riječkog kluba, Đalovićev utjecaj u Rijeci značajan je s više strana. Taj Miškovićev potez možda je puno dugoročniji od jednostavnog promišljanja da klupu prepusti u ruke stručnjaku koji odlično poznaje momčad i situaciju u klubu. Lako je moguće da je taj potez povezan s mogućim ulaskom novog kapitala u riječki klub. Bili živi pa vidjeli.

Sopićev odlazak nije preveliko iznenađenje

Za bolje poznavatelje situacije na Rujevici Sopićev odlazak nije preveliko iznenađenje. Tijekom prošle sezone u nekoliko navrata plesao je po rubu. Poznat je kao osebujan trener čvrstog i nepokolebljivog stava. Ne popušta lako, pače, vrlo je tvrdoglav i kao takav očito dosta težak za suradnju.

Sukob s Marcom Pašalićem nakon one prve proljetne infarktne utakmice s Goricom nije do kraja prokuljao na površinu samo zbog spleta okolnosti i vjerojatne izravne intervencije Rijekine vrhuške. Bombastične izjave, koje bi sigurno podigle prašinu do neba, već su bile na putu prema tiskari kada je sve zaustavljeno. Vatra se stišala, ali nije bila u potpunosti ugašena. Ostala je žeravica koja je mogla planuti u prvom kriznom trenutku.

Svlačionica je bila pred eksplozijom

U završnici sezone s Rujevice su gotovo svakodnevno stizale insajderske informacije da je atmosfera u svlačionici pred eksplozijom, da je pola svlačionice nezadovoljno i da je Sopić pred odlaskom. Spekuliralo se da Mišković čeka rasplet sezone da donese konačnu odluku.

Kada je postalo jasno da je Rijeka izgubila bitku s Dinamom na oba fronta, stizale su informacije da je Sopić bivši i da se samo čeka Miškovićeva objava. No Rijekin gazda je otezao, sve je držao u neizvjesnosti. Dugo nije htio javno reći da trener odlazi, ali ni da ostaje. 

Takvo ponašanje jasno je sugeriralo da ozbiljno razmišlja o smjeni, ali isto tako da nema adekvatno zamjensko rješenje. Pričalo se o Čabraji, no Mišković nije bio načisto je li on trener za Rijeku. Cijelu situaciju komplicirala je priča o prodaji kluba.

Logičan zahtjev mogućih kupaca

Naposljetku je Mišković priznao da su pregovori o prodaji u tijeku, da su potencijalni kupci vrlo ozbiljni, ali i da ništa nije dogovoreno, a kamoli potpisano. Logično je izgledalo da Mišković ne želi postaviti novog trenera dok se ne vidi hoće li prodati klub. To je vjerojatno bio i zahtjev mogućih kupaca. U novinarskim krugovima nije bila prevelika tajna da je Sopić u napetim odnosima s većinom čelništva kluba, pa i nekim glavnim igračima. Verbalni sukob s Pjacom potvrdio je spekulacije.

Širila se priča da su spone popucale, da im je Sopića i njegova teškog karaktera preko glave, a kao najveći problem spominjao se pad forme gotovo svih ključnih igrača u završnici proljetnog dijela sezone.

No u Rijeci samo jedan čovjek još uvijek odlučuje o najvažnijim pitanjima, pa i o smjeni i postavljanju novog trenera. Dojam je bio da i Mišković želi smijeniti Sopića, da nije baš prezadovoljan raspletom sezone jer je bio.mišljenja da Rijeka ima kadar za rušenje Dinama, ali isto tako da nije imao rješenje, odnosno nije bio siguran koga staviti na klupu.

To je i sam priznao tijekom jednog neformalnog razgovora s novinarima na Rujevici tijekom treninga hrvatske reprezentacije uoči Eura. Pronicljiviji promatrači tada su jasno mogli nazrijeti da je atmosfera u cijelom riječkom klubu spram Sopića bila jako napeta i da je samo pitanje vremena kada će doći do smjene. Možda već kod prve sljedeće krize.

Nije bilo teško zaključiti niti to da je čelnicima Rijeke išlo poprilično na živce Sopićevo sve glasnije isticanje da treba pojačanja uoči početka sezone. Disproporcija u rezultatskim očekivanjima i procjenama igračkog kadra između čelništva Rijeke i trenera Sopića bila je vidljiva s Mjeseca. Pokazalo se da je nepremostiva.

Sve bi se to pregrmjelo barem za neko vrijeme da je Rijekina igra bila na razini očekivanja čelništva kluba, odnosno da je na pravi način iskorišten igrač više protiv Elfsborga u prvoj utakmici. Onda bi se i doista loša igra u Varaždinu lakše podnijela. Sve u svemu, to je bio samo povod za smjenu, a uzroci su puno dublji i vuku se još iz prošle sezone.

Riječani zabrinuti zbog pada forme glavnog eksponata

Na Rujevici je ekspres lonac već dulje vrijeme bio na jakoj vatri, kuhalo je dugo i sada je eksplodiralo. E, sad, kako je Mišković zaključio da je Đalović pravo rješenje i je li u međuvremenu dobio kakvu vanjsku sugestiju koja je vezana za moguću prodaju kluba, ostaje potpuno otvoreno. Upečatljivo je da se Đalović ne navodi kao privremeno rješenje, nego kao novi glavni trener, što sugerira da se na njega računa na dulje vrijeme.

No trenere najviše drže rezultati, ali i efikasno ispunjavanje klupske politike. Od Đalovića se očekuje da popravi igru, podigne formu kako momčadi tako i pojedinaca. Pad forme nekih igrača, posebice najveće zvijezde i glavnog reklamnog izloška – Marca Pašalića – očito najviše brine čelnike Rijeke.

Na njemu su planirali ovo ljeto zaraditi poveću cifru i tako zatvoriti proračun, no nikako da se javi kupac s pravom ponudom. Pašalićeve igre na kraju prošle i posebice početku ove sezone bude strah da takva ponuda neće tako skoro stići. Rezultati, posebice u Europi, te razina igre u uskoj su korelaciji s podizanjem cijene igračima te posljedično lukrativnim prodajama, a vidimo da najbolji Rijekini igrači teško dostižu priželjkivane cifre ako izostane europski iskorak.

Pašalić je eklatantan dokaz. U kontekstu cijele priče od velike važnosti bit će uzvrat s Elfsborgom. To je za Miškovića i cijelu Rijeku Dan D. Očito je procijenjeno da bi se Rijeka sa Sopićem na klupi jako teško pobjednički iskrcala na švedsku obalu, pa se pribjeglo šok-terapiji. No tek ćemo vidjeti s kakvim uspjehom.

Kao i uvijek u ovakvim situacijama, Sopićev opus u Rijeci najadekvatnije će se vrednovati s vremenskim odmakom, odnosno nakon što se vidi kako će Rijeka funkcionirati na terenu narednih tjedana i mjeseci. Tek tada ćemo moći realnije procijeniti je li se moglo više ili je zapravo izvukao maksimum. U svakom slučaju, ostavio je upečatljiv trag u Rijeci i tako si otvorio neke nove vidike. Iz njegova rakursa, sigurno je to bila vrlo uspješna epizoda na Rujevici., piše gol.hr