Neviđeno bahaćenje na hrvatskom otoku: Inspektori im prije dva dana zapečatili objekte u kojima je boravio i Milanović, a oni opet rade i poslužuju goste!?

Neviđeno bahaćenje na hrvatskom otoku: Inspektori im prije dva dana zapečatili objekte u kojima je boravio i Milanović, a oni opet rade i poslužuju goste!?

Ugostitelj s Budikovca, kraj otoka Visa, Josip Mijić, otvoreno prkosi državi, zakonima, inspekcijama…

Ugostitelj s Budikovca Josip Mijić, vlasnik građevinske tvrtke Građa Solin, kojem su inspektori ovih dana zapečatili ugostiteljske objekte koje drži na tom otoku, opet su, kako nam javljaju izvori, nastavili s radom.

Na videu, koji su nam poslali naši izvori, vidi se kako ljudi kupuju u kućici i koriste inventar lokala koji nema koncesiju za držanje stolova, stolica i suncobrana na pomorskom dobru. Također doznajemo da su traku koju je postavio Inspektorat prekrili “nekom daskom” kako ne bi bila baš vidljiva i nastavili usluživati. Neslužbeno doznajemo da ta kućica ima dozvolu za usluživanje sa šanka, ali ne i za konobarenje, kao ni za spomenute stolice i stolove. Međutim, to što lokal radi na pomorskom dobru, odnosno drži stolice i stolove te suncobrane, u ingerenciji je Carinske uprave.

image
image
snimio čitatelj jutarnjeg

Podsjetimo da je protiv Andre Slavića i Josipa Mijića s Budikovca, otočića pokraj Visa, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nedavno podiglo optužnicu zbog bespravne gradnje na otočiću te da su ih državni inspektori ovih dana zapečatili. Prema optužnici, oni su bili zauzeli devet parcela na otoku, i to sve u vlasništvu RH, te su devastirali, kako tvrdi Odvjetništvo, više od 100 tisuća četvornih metara, odnosno 32,22 posto katastarske površine Budikovca. Ali, ni to ih očito nije spriječilo da ove sezone opet otvore ugostiteljske objekte za koje očito nemaju sve potrebne dozvole. Inspektori su u srijedu bili na očevidu te su izdali zabranu rada, ali u četvrtak, kad su se pojavili u kontroli, objekt je i dalje radio i usluživao goste. Stoga su ga zapečatili i postavili traku, no objekt je nastavio s radom u subotu. Na pečatu je istaknuto upozorenje da je “skidanje i povreda službenog pečata i znaka” kazneno djelo, pa ga očito nisu skinuli nego prekrili.

Također, kako neslužbeno doznaje jutarnji , bit će izdana prekršajna prijava te sve sankcije koje idu uz to. Inspektori su zapečatili i skladište te nekoliko stolova i stolica u kući u kojoj je večer prije ugostitelj Slavić posluživao večeru. Riječ je o restoranu koji je na otoku držao i vodio Slavić, 78-godišnji bivši pomorski časnik “koji se u jednom trenutku svojeg života opredijelio za drugu strast – kuhanje”, a o čijem je ugostiteljstvu 2019. godine pisao i prilog Jutarnjeg lista Dobra hrana. Međutim, Jutarnji list je nedavno pisao o Slaviću, koji je u medije dospio i kad je u tom nelegalnom restoranu ugostio predsjednika Zorana Milanovića, te njegovu partneru koji, pak, na plaži ima ugostiteljski objekt i tom smo ga prilikom kontaktirali.

– Zar mislite da se tresem od optužnice koja nije osnovana – počeo je tada razgovor Slavić kojeg smo dobili na telefon.

– Pa, tko danas nema kaznenu? Svi je imaju, osim onih koji su u HDZ-u – dodao je.

– Odvjetništvo za vas traži zatvorsku kaznu – konstatirali smo u tom telefonskom razgovoru.

– Zar vi mislite da se bojim zatvora? Pa što je meni zatvor, meni je to odmor. Ostavit ću im ovce, koze, a kuću dotad čuvam za državu – izjavio je tada Slavić.

Njegov partner, kako doznajemo, ima dozvolu za držanje kioska, a ne za usluživanje na oko 300 četvornih metara plaže. U prijašnjoj optužnici se, naime, navodi da su Slavić i Mijić od 2014. do 2021. godine “bespravnom gradnjom turističkih objekata na javnom i pomorskom dobru u vlasništvu države, i to gradnjom povezanom s devastacijom zaštićenog prirodnog krajolika, obavljali turističku djelatnost unutar 100 metara od obalne crte u zaštićenom obalnom području izvan građevinskog područja, suprotno odredbama prostornog plana Grada Visa, bez pravomoćne građevinske dozvole na lokaciji Podstražje, dijelu Unescova globalnog geoparka Viški arhipelag, a gradnjom su obuhvatili 101.939 četvornih metara ili 32,22 posto otoka”.

image
snimio čitatelj jutarnjeg
image
snimio čitatelj jutarnjeg