Šojat: Čitam po portalima sve te dramatične objave o desničarenju mladih, to zgražanje i zdvajanje nad budućnošću… i čudim se.

Šojat: Čitam po portalima sve te dramatične objave o desničarenju mladih, to zgražanje i zdvajanje nad budućnošću… i čudim se.

Nagrađivana osječka književnica i dragovoljka HOS-a Ivana Šojat na svom se facebook profillu osvrnula na recentne događaje koji su ovih dana u fokusu javnosti:

Objavu prenosimo u cijelosti:

Čitam po portalima sve te dramatične objave o desničarenju mladih, to zgražanje i zdvajanje nad budućnošću… i čudim se. Mislim, naime, da imamo puno većih problema s mladima kojima brižni roditelji još u najnježnijoj dobi gurnu mobitel u ruku, pa se hvale: “Vidi mog malog/malu kako surfa internetom, a samo su mu/joj dvije godine!” Mladi poput zombija hodaju ulicama i zure u mobitele, voze bicikle i šalju poruke, “chataju”, gledaju reelse. I voze. Kao. Mladi odu u McDonald’s po papirnatu vreću punu predivne hrane (zato što ni u djetinjstvu nisu htjeli jesti glupe mahune/grašak/špinat. pa su se roditelji pokorili njihovim prohtjevima i šopali ih “hambićima”), pa sjednu na neku klupu, požderu sve, a ambalažu ostave posvuda oko sebe. Zato što su naučili da će mama/tata sve pokupiti za njima. Gledam mlade kojima se ponekad ne da ići u školu, pa starci napišu ispričnicu, jer njihovo čedo je premoreno i ta škola je tako teška. Gledam roditelje tih mladih koji prijete profesorima za višu ocjenu, te roditelje koji umjesto djece koja spavaju kod kuće (noću se igraju igrice, zar ne?) odlaze tu djecu upisati u škole, na fakultete, koji s “dječicom” odlaze na razgovore za posao…. Meni je to puno veći problem, baš kao i činjenica da više gotovo nitko djecu ne uči pozdraviti susjede, biti pristojan. Važnije je ljudima govoriti kako se muče s tom djecom koju vozaju po raznim aktivnostima (sportskim i umjetničkim, kojekakvim), kupuju sportsku opremu djeci koja će sutra promijeniti “omiljeni sport” zato što je Kiki, Miki, Pajo, Šiljo, netko iz razreda odlučio da rukomet više nije cool, nego je sad to ping-pong…. Nema više djece na igralištima. Po kućama i stanovima sjede mali, blijedi, nezainteresirani zombiji. To me plaši.

PS Moj osvrt se dakako ne odnosi na roditelje koji se bave svojom djecom, koji ne misle da je djecu važno “sedirati” kako bi se bavili vlastitom dokolicom. Ne odnosi se ni na vrijednu, marljivu, aktivnu djecu koja žive svoja djetinjstva…, napisala je Ivana Šojat na svom FB-u