3 znaka po kojima ćete prepoznati da je vaš šef narcis, prema profesorici s Harvarda

3 znaka po kojima ćete prepoznati da je vaš šef narcis, prema profesorici s Harvarda

NIJE neuobičajeno da narcisi završe na vodećim pozicijama. Preuveličavanje vlastitih postignuća, uvjerenje da zaslužuju moć i pretjerano samopouzdanje općenito se nagrađuju na radnom mjestu i povezuju s narcizmom.

“Ironično, ono što nekoga s narcisoidnim sklonostima dovede do rukovodeće uloge, također ga čini neučinkovitim vođom”, kaže Amy Edmondson, profesorica na Harvard Business School, koja istražuje psihološku sigurnost na radnom mjestu.

“Bit narcisa je da se bave sami sobom i da su manje orijentirani na druge. Ljudi koji su na poziciji s koje vode druge, moraju biti orijentirani na druge. To počinje s samosviješću”, pojasnila je Edmondson, pa navela tri znaka po kojima možete prepoznati da radite za narcisa.

Prisvajaju sve zasluge i odbacuju krivnju

“Narcisoidni šefovi vjerojatno će preuzeti zasluge za stvari koje idu dobro i izbjegavati krivnju za stvari koje ne idu dobro ili, točnije, otvoreno će kriviti druge ili vanjske okolnosti za stvari koje idu loše”, napominje Edmondson.

Narcisoidni šefovi smatraju uspješne zaposlenike prijetnjom. Zbog toga nikada izravno ne hvale podređene.

“Kad narcisoidni šef ima stvarno talentiranog zaposlenika, osjeća se ugrožen njegovim talentom i neće mu pomoći da dobije prilike”, dodaje profesorica.

Ne slušaju

Dobar menadžer često i jasno komunicira, ali samo zato što šef mnogo priča, ne znači da to radi za dobrobit tima.

“Prirodno je da bi šefovi trebali puno objašnjavati, poučavati i razjašnjavati ciljeve, ali nezdravo je kada ne slušaju druge”, kaže Edmondson.

Budući da je narcis zarobljen u ideji da su samo njegove misli važne, slušanje drugih predstavlja mu opterećenje.

Stalno zahtijevaju divljenje

Narcisima se pohvala kolegi čini prijetećom, i često su zavidni na tuđem uspjehu ili priznanju.

“Ako netko u vašem timu radi sjajan posao, čini se prirodnim da to cijenimo. Ako te pohvalim, izgledam dobro, a ako sam tvoj šef, izgledam još bolje. Narcisi to ne vide na ovaj način. Za njih je pohvala u takvoj situaciji izgubljena prilika”, dodala je Edmondson.

Drugim riječima, divljenje ili poštovanje druge osobe za šefove narcise je uznemirujuće, čak i ako bi ta osoba potencijalno mogla učiniti da oni sami izgledaju boljim menadžerima., piše Index.hr