Što se može dogoditi ako pojedemo košticu lubenice? Gastroenterologinja ima odgovor

Što se može dogoditi ako pojedemo košticu lubenice? Gastroenterologinja ima odgovor

KAD STE bili mali, sigurno su vas roditelji plašili da će vam u trbuhu narasti lubenica ako pojedete košticu. Kada je ova tema u pitanju, ljudi su podijeljeni. Neki jedu samo meso i uklanjaju koštice, drugima je svejedno i jedu sve. Što je bolje?

“Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo”, kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone. Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev., piše Index.hr