Česi i Slovaci dobili posao: Naplatne kućice odlaze u povijest, dolaze timovi za nadzor plaćanja, a jedna novost neće se svima svidjeti

Česi i Slovaci dobili posao: Naplatne kućice odlaze u povijest, dolaze timovi za nadzor plaćanja, a jedna novost neće se svima svidjeti

Novi sustav naplate trebao bi početi s radom u jesen 2026. Nakon pune implementacije novog sustava, u povijest će otići 339 naplatnih kućica na autocestama.

Završio je natječaj Hrvatskih autocesta za izbor izvođača novog sustava naplate. Nakon što je Visoki upravni sud odbio žalbu austrijske tvrtke Kapsch trafficCom AG, postalo je jasno da će novi sustav naplate na autocestama u Hrvatskoj graditi konzorcij slovačkog Sky Tolla i češkog TollNeta, javlja Jutrarnji.

Konzorcij se obvezao da će novi sustav izgraditi u roku od dvije godine za 79,9 milijuna eura bez PDV-a. To je čak 20 posto manje od procijenjene vrijednosti nabave na natječaju koja je bila 100 milijuna eura bez PDV-a. Projekt u cijelosti financira Europska unija putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Prema neslužbenim informacijama, novi sustav naplate trebao bi početi s radom u jesen 2026. Tada će u povijest otići 339 naplatnih kućica na autocestama. Novi sustav ugradit će se na svim autocestama kojima upravljaju HAC, Bina Istra i Autocesta Zagreb – Macelj. Sustav će se bazirati na očitavanju ENC uređaja ili registarskih tablica, a korisnici će birati što od toga žele.