Ivana Petrović objasnila što zapravo znači posljednji potez prema crnogorskim političarima: “Protiv Hrvatske se vodi hibridni rat, i laiku je jasno tko stoji iza toga”

Ivana Petrović objasnila što zapravo znači posljednji potez prema crnogorskim političarima: “Protiv Hrvatske se vodi hibridni rat, i laiku je jasno tko stoji iza toga”

Hrvatska je problasila trojicu crnogorskih političara nepoželjnima, a što to zapravo znači objasnila je Ivana Petrović.

“Ako su proglašeni personom non grata onda to znači da, ukoliko budu pokušali prijeći granicu, neće biti primljeni, bit će vraćeni”, objašnjava Ivana Petrović, urednica vanjske politike Dnevnika Nove TV, komentirajući posljednji potez hrvatske diplomacije. 

Ministarstvo vanjskih poslova je, naime, objavilo da su tri crnogorska političara proglašena nepoželjnima u Hrvatskoj. Riječ je o Andriji Mandiću, predsjedniku Skupštine Crne Gore, Milanu Kneževiću, zastupniku u Skupštini te Aleksi Bečiću, potpredsjedniku Vlade. Taj čin je objašnjen sustavnim djelovanjem na narušavanju dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranim zloupotrebljavanjem Hrvatske u unutarnje političke svrhe. 

Petrović, međutim, upozorava na činjenicu da hrvatska diplomacija ne radi dovoljno na zapadnom Balkanu, uključujući i Crnu Goru. “Mi vrlo dobro znamo tko je na vlasti i u Crnoj Gori i u susjedstvu. Trebamo imati pravi desk kojeg će činiti najiskusniji multitask diplomati, analitičari i obavještajci. Da se tako radi onda se nešto poput rezolucije o Jasenovcu ne bi dogodilo”, upozorava Petrović.

Smatra i da je pozicija Hrvatske neusporediva s pozicijom bilo koje zemlje zapadnog Balkana pa tako i s pozicijom Crne Gore, ali s jednom bitnom razlikom.