Političari se prepucavaju oko podrške Rodnim studijima, osnivačica poručuje: “Ovaj studij ne mijenja ničiji spol i nije ništa novo”

Političari se prepucavaju oko podrške Rodnim studijima, osnivačica poručuje: “Ovaj studij ne mijenja ničiji spol i nije ništa novo”

Oko rodne ideologije političke trzavice ne prestaju. Šef Domovinskog pokreta Ivan Penava optužio je Možemo – da stoje iza osnivanja rodnih studija. Nisu ostali bez odgovora.

Kad je u pitanju rodna ideologija, tvrdi Ivan Penava, Domovinski pokret i dalje ima isti stav. Inicijativu Filozofskog fakulteta za osnivanjem rodnih studija, kaže, neće podržati. Iza svega, uvjeren je, stoji MOŽEMO. Pao je i dogovor, kaže, oko Istanbulske konvencije., piše dnevnik.hr

“Dogovorili smo s koalicijskim partnerima da primjena Istanbulske konvencije u dijelu zaštite ženskih prva i borbe protiv nasilja treba u svakom segmentu ići na najjače, ali rodna ideologija neće proći.”, kaže Penava.

Penava očito ne razumije, tvrdi Rada Borić, što znači rodna ideologija. Kao što ne zna, kaže, tko uistinu stoji i iza rodnih studija.

“Stoji 30-godišnji rad žena i profesorica koje smatraju da treba u Hrvatskoj govoriti iz pozicije roda za razliku od Travnika gdje su stekli svoje diplome, na Cambridgeu, Oxfordu, Rutgersu, od Ljubljane do Amsterdama postoje ženski rodni studiji i niti jedna od tih zemalja nije propala”, uzvraća Borić.

Priča oko Istanbulske, za premijera je odavno završena. A što se tiče rodnih studija…

“Pitanje koje će na sadržajan i stručan način u pogledu programa evaulirati ministarstvo znanosti.”, smatra premijer Andrej Plenković.

“Oni su prošli recenzije i unutarnje i vanjske potvrdio ih je Senat. Dakako neće ministar donijeti odluku da se jedan legitimni
znanstveni predmet uvede na fakultet”, objasnila je Borić.

“Mi ćemo se snažno boriti za zdrav razum protiv onih koji nas žele uvjeriti da muškarac može rađati i pozivamo Vladu da odustane
od davanja akreditacije rodnim studijima na Filozofskom fakultetu.”, poručio je Nikola Grmoja iz Mosta.

“Palica je kod onog tko je imao snage i odgovornosti i preuzeo je vlast u ovoj državi i radimo na tome svaki dan tako da ovima drugima ostaje da se kite”, poručuje Ivan Penava.

U ovom slučaju palica je u rukama Agencije za znanost i visoko obrazovanje. Studij će vrednovati recezenti, među njima i stranci. Odluku će donijeti iza Nove godine, a morat će ju amenovati ministar Fuchs.

Osnivačica studija: “Mi ne otkrivamo toplu vodu”

Valentina Baus razgovarala je s jednom od pokretačica rodnih studija, profesoricom Brankom Galić. Za Dnevnik Nove TV objasnila je što će se sve na tom studiju učiti, gdje u svijetu on još postoji, ali i kako ona gleda na razne političke reakcije oko ovog studija.

“Studenti će u Rodnim studijima učiti sve ono što zapravo već uče, Rodni studiji imaju sadržaj koji se već uči na svim odsjecima Filozofskog fakulteta različitih struka. Tu su se okupile profesorice, mlađe i starije, koje godinama drže određene kolegije svojih matičnih struka, samo što nismo bile povezane u mrežu. Obvezni predmeti se tiču feminističkih teorija, povijesti rodnih odnosa, u prvom redu između muškaraca i žena, i feminističke metodologije”, objasnila je prof. Galić.

Komentirala je i izjavu zastupnika stranke Suverenista Marijana Pavličeka te ocijenila da je ona izraz kroničnog neznanja i potpune promašenosti teme.

“Ovaj studij nema nikakve veze s nečijom promjenom spola, a rodni studiji u svijetu postoje već više od 30 godina u raznim sveučilištima širom svijeta, ne samo na zapadu, već i u islamskim zemljama pa i bivšim socijalističkim zemljama”, rekla je Galić dodajući kako takve studije imaju i zemlje u susjedstvu.

“Mi ne otkrivamo ništa novo, ne otkrivamo toplu vodu, samo kaskamo za Europom i za svijetom”, poručila je.