Ministri biraju desne ruke, oporba kritizira: “Možemo očekivati samo gore”

Ministri biraju desne ruke, oporba kritizira: “Možemo očekivati samo gore”

Vladajuća koalicija suočava se s rokovima za imenovanje novih ili ponovnih državnih tajnika, a kadrovska križaljka je pri samom kraju. Svi ministri već su na svojim pozicijama, a najkasnije do 17. srpnja moraju biti popunjene i fotelje državnih tajnika.

“Nije napet trenutak da su to neki teški razgovori. Vrlo su konstruktivni. Baš se dogovaramo i gledamo postići što kvalitetniju postavu u svakom resoru”, rekao je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Trenutno državom upravlja 18 ministara i 46 državnih tajnika, a taj broj se ne bi trebao značajno mijenjati. Ipak, ministri imaju različite potrebe u svojim resorima.

“Mi smo vrlo veliko ministarstvo, sad smo dobili i mlade i funkcioniramo na tri državna tajnika. Nije to uvijek jednostavno”, ustvrdio je Radovan Fuchs, ministar znanosti, obrazovanja i mladih.

“Mi imamo jako veliki broj upražnjenih radnih mjesta. Ministarstvo financija puno radi, imamo prilično žestok tempo. Tko god je spreman i sposoban pratiti taj tempo, više je nego dobrodošao”, napomenuo je ministar financija Marko Primorac.

“Tko god bude, nema problema, bitno je da čovjek želi raditi. Ako se radi o novoj osobi, morat će se brzo ušaltati jer je to jako veliko ministarstvo”, istaknuo je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

Konačna lista mogla bi uskoro biti poznata

Iako je plan bio da državni tajnici iz Domovinskog pokreta preuzmu pozicije u resorima HDZ-ovih ministara, to se neće dogoditi. Imena se još čuvaju, ali jedno je jasno – Davor Dretar za svoju poziciju ne treba strahovati.

“Apsolutno, cijeneći njegov angažman, trud i predanost radu, sigurno ćemo ga vidjeti na jednoj od značajnih funkcija”, najavio je Penava.

Prema saznanjima Dnevnika Nove TV, Dretar će novi posao dobiti u Ministarstvu demografije.

Oporba, s druge strane, zadržava oprezan stav prema imenovanjima.

“Kad se klijentelistička stranka srela s imovinskim pokretom, možemo očekivati samo gore”, komentirala je Sandra Benčić.

“Očekivanja su da budu imenovani kvalitetni i stručni ljudi s integritetom. Hoće li se to dogoditi, na to ne mogu utjecati”, napomenuo je Mostov Nikola Grmoja.

Penava se osvrnuo na kritike da Domovinski pokret nema dovoljno kvalitetnog kadra: “Jednostavno jedna loša misao, loša rečenica, pomalo uvredljiva i vrlo nepristojna, i ona je netočna.”

Konačna lista odabranih državnih tajnika mogla bi biti poznata već idući tjedan. Ono što je sigurno jest da će raditi za veće plaće nego njihovi prethodnici., piše dnevnik.hr