Saborskim zastupnicima naknade za stanarinu rastu gotovo pa dvostruko

Saborskim zastupnicima naknade za stanarinu rastu gotovo pa dvostruko

Pravo na smještaj ostvaruju zastupnici čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba

Naknada za najamnine saborskih zastupnika već godinama nije mijenjana, a dosadašnjih 330 eura već odavno ne pokriva realnu cijenu najma stana u metropoli, pa će zastupnici koji stanuju izvan Zagreba dobiti novčanu naknadu od 660 eura, piše Novi list.

Saborskim zastupnicima već dugo nisu rasle plaće, ali će za one koji imaju pravo na smještaj u Zagrebu za vrijeme zasjedanja barem biti povećan iznos novčane naknade za najamnine.

Sada je to nekadašnjih 2.500 kuna, približno 330 eura, a prijedlog je izmjene Odluke o smještaju zastupnika Hrvatskoga sabora u Zagrebu u vrijeme zasjedanja Sabora, radnih tijela domova i klubova zastupnika, koja se nalazi u dnevnom redu današnje sjednice Odbora za izbor i imenovanja, da u tu svrhu Sabor ubuduće izdvaja maksimalno 600 eura mjesečno po zastupniku.

Pravo na smještaj ostvaruju zastupnici čije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba.

S obzirom na to da nema dovoljno državnih stanova za zastupnike koji spadaju u ovu kategoriju, Sabor plaća najam onima koji se smjeste kod privatnog najmodavca. Ugovor uime Sabora zaključuje njegov tajnik, a naknada je limitirana na 2.500 ondašnjih kuna.

Pojedini zastupnici koji su željeli veći komfor sami su plaćali najam povrh ove svote. Međutim, stanje na tržištu nekretnina u Zagrebu takvo je da tih 330 eura danas malo znači i proteklih se tjedana događalo da najmodavac jednostavno otkaže stan zastupniku.

“Bilo je toga i mi smo zato morali reagirati. Zatražili smo od Hrvatske gospodarske komore podatke o tome kako se kreću cijene najma stanova u Zagrebu i to nam je bila podloga za iznos od 600 eura po zastupniku, koji predlažemo. Nismo odokativno došli do tih 600 eura. A, zastupnici koji će htjeti boraviti u nekom boljem stanu, sami će si plaćati najam iznad naknade koju će odrediti Sabor”, objasnio  je predsjednik Odbora za izbor i imenovanja Pero Ćosić (HDZ) za Novi list.

Ova će promjena povući za sobom još jednu. Postoje u Saboru i zastupnici s prebivalištem udaljenim od Zagreba između 50 i 150 kilometara, ali ne koriste pravo na smještaj u stanovima za službene potrebe ili unajmljenim stanovima. Oni radije svaki dan, tijekom zasjedanja Sabora, putuju u Zagreb. Ti zastupnici imaju prava na podmirenje mjesečnih troškova prijevoza također do 2.500 kuna. Stoga se i za njih predlaže rast te naknade na 600 eura.

“Ima zastupnika koji žive u Varaždinu ili Bjelovaru, a iz nekog im razloga više odgovara putovati u Sabor nego koristiti stan u Zagrebu. Za njih su ekvivalent najamnine za stan troškovi prijevoza, pa će oni u potpunosti pratiti povećanje naknade za stan. Svakodnevni prijevoz u Zagreb koštao ih je značajno više od 330 eura”, dodao je Ćosić., prenosi N1