Mađari bjesne na Anušićevu izjavu ! Péter Szijjártó: “hrvatski ministar obrane odabrao je novi sport” koji “vrijeđa Mađare”

Mađari bjesne na Anušićevu izjavu ! Péter Szijjártó: “hrvatski ministar obrane odabrao je novi sport” koji “vrijeđa Mađare”

Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske pozvalo je na razgovor hrvatskog veleposlanika, kažu, zbog uvredljive izjave hrvatskog ministra obrane.

Prema riječima Pétera Szijjártóa, “hrvatski ministar obrane odabrao je novi sport” koji “vrijeđa Mađare”. Šef mađarskog ministarstva stoga moli hrvatsku Vladu “da ih ne uvlači u svoje jasno postojeće unutarnjopolitičke prijepore s njihovim predsjednikom”, prenosi index.hu.

“U interesu nam je da imamo najbolje moguće odnose sa svim susjednim državama, pa tako i s Hrvatskom. Zato je bilo neočekivano da je ministar obrane Hrvata kao da je odabrao novi sport, a to bi bilo vrijeđanje Mađara”, odgovorio je Péter Szijjártó na pitanje ATV-a, prema kojem je vlada jedne članice Europske unije kritizira Mađarsku što “stoji uz Putina”.

Kako javlja ATV, nakon konferencije za novinare Ministarstvo vanjskih poslova i trgovine Mađarske pozvalo je hrvatskog veleposlanika na razgovor.

Kako prenosi Index, hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je početkom listopada da ne pristaje da Hrvatska šalje vojnike u NATO-ovu misiju potpore Ukrajini.

No, prema riječima Grlića Radmana, hrvatskog ministra nadležnog za vanjske poslove i europske odnose, Zoran Milanović više je puta izjavio da bi hrvatski vojnici bili poslani u ratnu zonu kroz hrvatsku misiju potpore u Ukrajini.

Predsjednik je kasnije demantirao njegove tvrdnje, ali je Radman novinarima na sastanku NATO-a u Sarajevu rekao da predsjednik laže.

Svoj stav iznio je i hrvatski ministar obrane

Svoj stav o ovoj temi iznio je i hrvatski ministar obrane Ivan Anušić.

Političar je rekao da ima saznanja i iskustva da u nekim područjima istočne Hrvatske, u Baranji, odnosno u Osječko-baranjskoj županiji, Mađarska “vodi politiku koja dovodi u pitanje teritorijalno jedinstvo Hrvatske”. , zbog čega ne sudjeluje u NATO misiji potpore Ukrajini, rekao je ministar, kako prenosi Hrvatska danas, piše index.hu.