Lampioni s grbom na Mirogoju skočili na 5 eura, oni u obliku srca na 2.50

Lampioni s grbom na Mirogoju skočili na 5 eura, oni u obliku srca na 2.50

S PRIBLIŽAVANJEM blagdana Svih svetih raste potražnja za lampionima, čija je cijena ove godine skočila. Proizvodnja svijeća u Hrvatskoj nikada nije bila manja, s padom od više od 30 posto u posljednje tri godine. U tvornici svijeća u Čakovcu ovih dana radnici su zauzeti poslom bez predaha.

“Nije naporno, ali posla ima mnogo i radimo prilično užurbano. Treba izraditi puno svijeća”, izjavila je za RTL Tena Kerovec, radnica iz Čakovca.

Smanjena proizvodnja svijeća

Ova tvornica godišnje proizvede više od 12 milijuna svijeća, a čak 70 posto prihoda dolazi za vrijeme Blagdana svih svetih. Pripreme su dugotrajne, pa 55 zaposlenika radi u tri smjene.

“U svakoj smjeni imamo po osam radnika. Tijekom jedne osmosatne smjene, prosječno izradimo od 12 do 14 tisuća nadgrobnih lampiona. Radili smo intenzivno proteklih nekoliko mjeseci kako bismo stigli s proizvodnjom, a ovaj tjedan započeli smo i s adventskim svijećama”, rekao je Marko Bogdan, voditelj smjene.

Unatoč velikom obimu posla, proizvodnja svijeća se smanjuje. Prije tri godine proizvedeno je 3395 tona, godinu dana ranije 2525 tona, a prošle godine samo 2330 tona.

To pokazuje pad od 32 posto u tri godine. Na tisuće lampiona bit će upaljeno na grobovima u narednim danima, a oni srednje veličine s oko 350 grama parafina mogu gorjeti i do tri dana.

Cijene domaćih svijeća na istoj razini kao i lani

“Godišnje koristimo više od 1200 tona raznih parafina koje miješamo kako bismo dobili smjese koje poboljšavaju gorenje, omogućujući da lampion izgori do kraja i gori duže od prosječnog”, izjavio je Matija Vugrinec, član uprave tvornice.

Cijene domaćih svijeća ostale su na razini prošlogodišnjih. “Nakon pandemije cijene su porasle zbog rasta cijena benzina, što je utjecalo na cijene lampiona, ali ove godine to nije bio slučaj”, dodao je Vugrinec.

Porasle su cijene 

Ipak, u blizini groblja cijene lampiona rastu. Lampioni s motivom hrvatskog grba prošle su godine koštali 4 eura, dok ih sada na Mirogoju nema ispod 5 eura. Lampioni u obliku srca, koji su prošle godine stajali 2.20 eura, ove godine koštaju 2.50 eura.

“Teško je doći do sirovina za proizvodnju, a cijene rastu i kod nas i kod drugih. Trudimo se. Ovo je obiteljski biznis koji se prenosi s koljena na koljeno i samo vlastitim naporom i borbom možemo nešto postići”, istaknula je za RTL Ivona Anić, proizvođačica i prodavačica svijeća.

Zbog toga uvoz svijeća rapidno raste, s vrijednošću većom od 14 milijuna eura prošle godine, dok je izvoz četiri puta manji. Sa štandova rijetko tko odlazi praznih ruku.

“Koja god da je cijena, platit ću. Bože moj, i oni moraju nešto zaraditi”, komentirao je Nikola Jurilj iz Zagreba. “Sve je poskupjelo, i cvijeće i lampioni. Koliko sam pripremila? Za sada ih imam sedam, ali mislim da ću trebati još nekoliko”, kazala je Jasna iz Zagreba., piše Index