Đerek o Petrokemiji: Svi koji su uzrokovali problem sjede u CERP-u. Zašto nitko nije odgovarao?

Đerek o Petrokemiji: Svi koji su uzrokovali problem sjede u CERP-u. Zašto nitko nije odgovarao?

Jedna od najpoznatijih zviždačica u Hrvatskoj, Maja Đerek, u N1 Studiju uživo kod našeg Domagoja Novokmeta govorila je o propustima u slučaju Petrokemije.

Vlada je vratila kontrolni paket dionica u kutinskoj Petrokemiji, no Đerek smatra da je to samo sanacija štete.

“Meni se sve ovo djeluje kao sanacija štete i otvara više pitanja nego što daje odgovora. Ova priča još nije gotova, još 2022. sam upozoravala s kolegicom Ružić iz CERP-a da se propustilo reagirati kad su se dionice Petrokemije skidale s burze i tad smo podnijele kaznenu prijavu protiv ravnatelja CERPA Milana Plećaša“, kazala je Đerek pa nastavila:

“Nitko se nije pojavio na skupštini, davali su sulude izlike i propustili su povući 333 milijuna kuna pravične naknade. Nakon te sramote Plećaš je i dalje ravnatelj, nitko nije reagirao, USKOK i DORH su mogli reagirati i propitati sve ovo, ali dvije godine nitko nije reagirao.”

“Nakon toga se dogodila dokapitalizacija u travnju ove godine kad je država s 45% trebala spasti na ispod 20% i izgubiti kontrolni paket – a to je učinjeno grubim nemarom, a možda i namjerom, Plećaša i drugih aktera – koji su uplatili države, četiri firme su uplatile prvi dan roka”, podsjetila je.

Navodi da situacija i dalje nije sjajna i da je Vlada odbila dostaviti papire o dokapitalizaciji jednoj oporbenoj zastupnici. “Taji i dalje te podatke, i dalje ne znamo što će biti, situacija u Petrokemiji je jako ozbiljna, po onom što znamo, u jako velikim je gubicima, oko 10% zaposlenika otišlo je u zadnjih šest mjeseci.”

“Svi ti ljudi koji su uzrokovali ovaj problem još uvijek sjede u CERP-u, ništa im se nije dogodila i postavlja se pitanje zašto premijer, ako nije znao, zašto ne poduzima ništa oko Plećaša i zašto nitko nije odgovarao”, pita se Đerek., piše N1