Dabro obećao pa zapelo ! Ratari obustavili sjetvu zbog obećanog, a neisplaćenog avansa i pitaju: Gdje je ovaj put zapelo?Dabro obećao pa zapelo !

Dabro obećao pa zapelo ! Ratari obustavili sjetvu zbog obećanog, a neisplaćenog avansa i pitaju: Gdje je ovaj put zapelo?Dabro obećao pa zapelo !

Desetak većih proizvođača s područja Đakovštine stalo je sa sjetvom pšenice u koju su, ranije nego se planiralo, krenuli zbog obećanja ministra poljoprivrede Josipa Dabre o ranijoj isplati predujma izravnih plaćanja. 

Na računima, kaže nam Mato iz Đakovačkih Selaca i dalje nema ništa, a nakon niza upita zašto maloprije je iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi dobio odgovor da su odobravanja i isplate u tijeku te da više o svemu može pročitati u obavijesti na njihovim stranicama.

Dakle, pročitati ono što su objavili još 16. listopada. 

Prema informacijama koje je s nama podijelio ovaj poljoprivrednik koji se treću generaciju bavi ovom djelatnošću, ratari naglašavaju da se sjetva ne može čekati, a kašnjenje u ovom ključnom razdoblju moglo bi dovesti do dugoročnih posljedica za cijelu poljoprivrednu sezonu i domaću proizvodnju hrane. 

Napominju kako su sve organizirali i pripremili vođeni izjavom ministra Dabre s točnim datumima isplate predujma poticaja. U ovom trenutku u nevjerici su gdje je ovaj puta zapelo?!

Pozivaju stoga nadležna tijela na hitnu reakciju i isplatu predujma kako bi se spriječila daljnja obustava radova i osigurao kontinuitet proizvodnje.

Gdje je zapela isplata obećanih, od 16. do 18. listopada, 94,7 milijuna eura, a do kraja godine ukupno 245 milijuna eura, pitanje je koje smo i mi zatražili od resornog ministarstva i APPRRR-a. 

APPRRR o isplati predujma: Molimo korisnike koji još uvijek nisu dobili sredstva za strpljenje

U međuvremenu su, dakle, jesensku sjetvu obustavili pojedini ratari. 

I nije nam ovo prvi slučaj, uzmemo li da je slično bilo i 2022. kada je stopirana zbog nestašice plavog dizela., piše agroklub