Ministar Anušić kaže da je NATO deklasificirao dokumente, neki vojnici ići će u Ukrajinu ali ni jedan iz Hrvatske: “Ali ovo su imali zastupnici SDP-a prije”

Ministar Anušić kaže da je NATO deklasificirao dokumente, neki vojnici ići će u Ukrajinu ali ni jedan iz Hrvatske: “Ali ovo su imali zastupnici SDP-a prije”

Sabor raspravlja o slanju hrvatskih Oružanih snaga u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU).

Nakon što je saborski Odbor za obranu podržao upućivanje hrvatskih vojnika u NATO-ovu misiju NSATU sa sedam glasova za, jednim protiv i dva suzdržana, konačnu odluku donijet će Sabor na glasanju u petak, za što je potrebna dvotrećinska većina, tj. 101 zastupnički glas., prenosi dnevnik.hr

U Saboru se u utorak raspravlja o Vladinu prijedlogu slanja hrvatskih Oružanih snaga, konkretno do pet časnika u njemački Wiesbaden, u NATO-ovu misiju sigurnosne pomoći i obuke Ukrajini (NSATU) za koju predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanovićnije dao prethodnu suglasnost.

“Hrvatski vojnik neće prijeći prag nijedne granice NATO zemalja”

Nakon slobodnih govora i stanki potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić izložio je 13 odluka o slanju vojnika u misije, a jedna od njih je i NATO misija potpore Ukrajini. “Trenutno HV sudjeluje u sedam operacija, jednoj misiji i četiri NATO aktivnosti, sveukupno 253 pripadnika Hrvatske vojske”, rekao je Anušić.

Kad je riječ o NSATU, Vlada predlaže sudjelovanje dva pripadnika u misiji koja je osnovana na NATO samitu u Washingtonu, rekao je i poručio: “NATO nije i neće postati strana u sukobu u Ukrajini, ali preuzima aktivniju ulogu kako bi pomoć Ukrajini bila bolje usklađena s potrebama Ukrajine.” “Na samitu je sudjelovao Milanović koji se tada mogao usprotiviti misiji, ali nije”, ustvrdio je Anušić.

“Hrvatska pomaže Ukrajinu i nastavit će to u budućnosti. Sudjelovanje pripadnika HV-a bio bi dodatan oblik angažmana kao odgovorne članice saveza. Sudjelovanjem do pet pripadnika, naši pripadnici ne mogu biti raspoređeni van članica NATO-a niti biti angažirani u Ukrajini”, rekao je Anušić.

Govorio je i o drugim misijama te je rekao da je hrvatski pripadnik koji je sudjelovao u misiji UNIFIL u Libanonu u utorak stigao u Hrvatsku, te se ondje zbog trenutne opasne situacije više ne nalaze pripadnici HV-a.

“Možete li potvrditi da nijedan vojnik ni iz jedne zemlje neće biti u Ukrajini?”

“Jedna od najčešće iskrivljavanih izjava predsjednika je da je rekao da će pet hrvatskih vojnika biti u Ukrajini, ali je rekao da će vojnici drugih zemalja NATO-a biti i u Ukrajini. Možete li potvrditi da nijedan vojnik ni iz jedne zemlje neće biti u Ukrajini?”, pitala je Anušića SDP-ova Mirela Ahmetović.

“Predsjednik je rekao, kad mu je savjetnik ostao zatečen, decidirano je rekao da će završiti u Ukrajini, a ja vam govorim da hrvatski vojnik neće prijeći granicu niti jedne granice zemalja NATO-a. U ovom trenutku ne možete ih izmjestiti niti u Austriju niti u Švicarsku, koje nisu članice NATO-a, a kamoli u Ukrajinu. To je i zaključak NATO-a koji ne odobrava prelazak svojim snagama u Ukrajinu. To je nemoguće”, odvratio je Anušić.

“Pitanje je kuda Hrvatska ide nakon ovih odluka. Ja ću vas podsjetiti, ova strana Sabora je i 90-ih napuštala sjednicu kada se razgovaralo treba li Hrvatska biti samostalna, neovisna država. Ponovno sad imamo situaciju u kojoj trebamo nastaviti ono za što smo se 90-ih odlučili na referendumu. Danas je ponovno situacija kad ista ta politička opcija pokušava otuđiti Hrvatsku od svojih zapadnih saveznika i vraćati je u neku neovisnu situaciju koja može biti pogubna”, kazao je Anušić i zaradio glasan pljesak stranačkih kolega.

“Možda djelujem malo uzbuđeno, ali savršeno sam miran, nemojte se sikirati. Možda tako djelujem. Sad ću vam odgovoriti 16. put na to pitanje – hrvatski vojnik ne ide van granica NATO-a”, rekao je, a Glasovac upozorila da odgovara na nešto što ga se uopće nije pitalo.

Glasovac je podsjetila da su tražili zatvaranje sjednice saborskog Odbora za obranu da bi se upoznali sa svim informacijama, a to je HDZ odbio: “Sad jedino tražimo odgovor na pitanje kako bismo donijeli odluku.”

“Vjerojatno imaju klasificirani podatak koji je netko dilao i zato pile po oovme, ali siguran sam da će taj podatak izaći. Klasificirani podatak je netko uzeo u proslijedio van, i to klasificirani podatak NATO saveza. Sad vidite koliko je ovo neozbiljno. Nijedan hrvatski vojnik neće prijeći granicu, a idu ih samo dvojica”, odgovorio je.

“Mislim da niste normalni, ministre”, poručio mu je SDP-ov Ranko Ostojić i dodao: “Opasne namjere imate.” “Prvo riješite tko vam je nacrtao kukasti križ na Poljudu dok ste bili ministar i pazite kako razgovarate sa mnom”, odgovorio je Anušić Ostojiću, koji je zaradio tri opomene.

“Jako me zanima hoće li moje dijete završiti u Ukrajini”

“Jako me zanima hoće li moje dijete završiti u Ukrajini”, pitao je SDP-ov Tomislav Golubić, a Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista je pitao Anušića kakav će stav imati Hrvatska ako se promijeni vlast u SAD-u. “Pustite vi američke izbore, pustite neka Trump to vodi”, odvratio je Anušić.

“Možete li potvrditi da nijedan vojnik nijedne članice NSATU neće biti u Ukrajini?”, opetovao je SDP-ov Arsen Bauk. “Svjestan sam da su sad ovo pokušaji izvlačenja i pravdanja laži predsjednika. I angažman hrvatskih vojnika i angažman NATO-a i nacionalno ograničenje sve je jasno, dan ranije je objavljeno očitovanje načelnika Glavnog stožera”, kazao je Anušić.

“Je li bilo koji predsjednik bilo koje države zatočio načelnika Glavnog stožera?”, pitao je HDZ-ov Nikola Mažar i poručio. “Sve će države stati uz obranu žrtve Ukrajine, jedino će SDP ostati uz ruske arkane.” Anušić je odvratio da nije čuo ni za jedan slučaj da je zabranjeno načelniku Glavnog stožera da dođe na sjednici. “Prvi put se to kod nas dogodilo. I to ne jedanput nego dva puta i dogodit će se tko zna koliko još puta.”

“Možete li potvrditi da nijedan vojnik nijedne članice NATO-a neće biti u Ukrajini?”, pitala je SDP-ova Marija Lugarić. “Da ste me slušali što sam govorio, da niste listali po Facebooku, znali bi točnu informaciju i točan odgovor”, poručio je Anušić. “Izbjegavate dati odgovor na ovo pitanje, očito ne bez razloga”, odgovorila je Lugarić.

“Vi nam niste odgovorili, ali otkrio je premijer Andrej Plenković da će misija NSATU imati nekoliko časnika u Ukrajini, a NATO ih već ima 50-ak”, kazala je SDP-ova Jasenka Auguštan Pentek.”

“Je li devet zemalja koje ne sudjeluju u KFOR-u prorusko ili prosrpsko i jesu li oni nevjerodostojni saveznici”, pitala je ministra, a on odvratio: “Ako vi ne razumijete što znači stabilnost i prisutnost hrvatskih vojnika u KFOR-u, nemojte se baviti politikom. Odite na komunalnu razinu i bavite se biciklističkim stazama.” “Ako niste sposobni kao ministar odgovarati na pitanja, onda se vratite i vodite svoju županiju”, poručila mu je SDP-ovka. 

“Postoji jedan sjajan film, zove se Predsjedničke laži, radi se o sjajnoj satiričnoj komediji, ovo s lijeve strane se svelo na političku satričnu komediju. Ovo što se nama događa nije film, ovo je stvarnost i nevjerojatno je kako smo se u tu situaciju mogli dovesti”, kazala je HDZ-ova Vesna Bedeković. Njezin stranački kolega i ministar Anušić je poručio da ne treba izigravati saveznika samo kada je to nama potrebno te da se ako želimo imati saveznika u budućnosti, moramo i sada ponašati kao saveznik.

I Mostov Nikola Grmoja je upozorio da je Plenković potvrdio da će neki NATO časnici biti u Ukrajini: “Kako to nije petljanje u sukob? Očito je jasno da ovo je dublje petljanje u sukob, a hrvatski narod to ne želi.”

“Još jednom – hrvatski vojnik ne ide u Ukrajinu, ne izlazi iz granica NATO saveznika. Čekam svojih pet minuta da izvjestim javnost o toj klasificiranoj informaciji, sad je ta informacija deklasificirana”, rekao je Anušić.

“Stvoren je nered u upravljanju Oružanim snagama”

Rasprave o Vladinom prijedlogu traju već tjednima i upitno je mogu li vladajući osigurati potrebnu većinu, a na sukob predsjednika i premijera Andreja Plenkovića podsjetio je i HSLS-ov Darko Klasić u slobodnom govoru uoči rasprave. Kolegama je skrenuo pažnju na to kako izgledaju ovlasti pojedinih aktera kada je riječ o vojsci u nekim drugim državama poput Slovenije i Njemačke.”Sve dosadašnje vlade i predsjednici uspjeli su se dogovoriti. Stvorio se nered u upravljanju Oružanim snagama”, kazao je Klasić.

“Građani žele predsjednika koji neće doopustiti da cijela RH postane HDZ-ov taoc”

SDP-ova Mirela Ahmetović prozvala je HDZ i Plenkovića za korištenje SOA-e: “Svim silama bi na Pantovčak htjeli instalirati svog nestranačkog kandidata Primorca. U svom apsurdnom narativu idu tako daleko da im je za svo zlo u Hrvatskoj kriv SDP. HDZ-ovi jurišnici predvođeni generalom Plenkovićem u pričanju bajki u koje vjeruje još samo Primorac pribjegavaju vurgalnom vrijeđanju SDP-a.”,

No, SDP-u to ne smeta s obzirom na to da vrijeđanje dolazi iz stranke poput HDZ-a, kazala je i dodala: “Ne bojimo se kad nam Plenković crta metu na politički integritet jer se nismo bojali ni kad su to radili njegovi ozbiljniji prethodnici, gdje da nam strah u kosti utjerue wannabe apsolutist. Ostat će upamćeno da je to jedina stranka koja je opljačakala vlastite građane i napravila ih budalama.”

“Ako bi birači nekim čudom izabrali Primorca, predsjednik ne bi bio on nego Plenković. Građani ipak nisu toliko potkapacitirani, žele predsjednika koji neće dopustiti da cijela Republika Hrvatska postane HDZ-ov taoc”, rekla je Ahmetović.

“Ako ima sreće, ostane im nešto sitno”

Međimurski član Nezavisne platforme Sjever Ivica Baksa upozorio je na poskupljenje staračkih domova i pitao kako to podmiriti s prosječnom mirovinom: “Ako ima sreće, ostane im nešto sitno.”

HDZ-ov Ljubomir Kolarek je govorio o prošli tjedan predstavljenom Nacionalnom stambenom planu RH do 2030, koji bi Hrvatska napokon trebala dobiti nakon više od 30 godina te je istaknuo da je riječ o širem problemu, koji muči i Europsku uniju koja će dobiti povjerenika za stanovanje.

“Otkad nam državu vode diplomati, hrvatska vanjska politika izgleda kao nešto što je izašlo iz kuhinje Montyja Pythona”

“Otkad nam državu vode diplomati, hrvatska vanjska politika izgleda kao nešto što je izašlo iz kuhinje Montyja Pythona, serija skečeva od kojih je jedan luđi od drugog. Nitko ne pokušava biti komičan pa je naša vanjska politika tragedija”, poručila je GLAS-ova Anka Mrak Tarita i dodala: “Dječaci se čvrgaju i baš se dobro zabavljaju. Dva brda se prepiru oko NATO misije, a ne mogu se dogovoriti ni oko veleposlanika.”

“Pa ovo Mao Ce Tung nije radio”

“Hrvatske institucije su urušene i urušavaju se. Odakle pravo ključnim ljudima tražiti da SOA kaže je li netko ruski igrač kao što je tražio Ostojić ili premijer, da kaže SOA javnosti jesu li oni veleizdajnici? Tko im je to dao za pravo? Najprije su kadrovirali SOA-u, stavili svoje ljude, ali su je obezvrijedili.”

“Pa ovo Mao Ce Tung nije radio što rade dva prijatelja koja su nastala na Zrinjevcu, koja su nastala u inkubatoru Mate Granića, i Zoran Milanović i Andrej Plenković”, rekao je Mostov Miro Bulj. “Briselci misle samo na sebe, kao Lolek i Bolek. Ja neću glasati za ovu misiju, Hrvatska mora voditi mirotvornu politiku, mi smo premali da bism o vodili”, rekao je Bulj.

“Nama u Domovinskom ratu je uveden embargo. Ovo što se sada radi oko Ukrajine, Hrvatska vojska se ne treba uplitati. Hrvatski vojnik na hrvatsku granicu”, dodao je i prozvao Plenkovića veleizdajnikom zbog uvođenja eura.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković upozorio je da je u politici veleizdajnik najgora optužba i da se ne koriste takve teške riječi: “Koristite izraz veleizdajnik bez argumanata. To nije korektno i te riječi ne koristite. Veleizdajnik je u politici najgora optužba i taj ide na tešku robiju. Ljudi moji, ne koristimo takav izričaj.” “Moglo bi se vama reći da ste veleizdajnik jer ste protiv eura i da se zalažete za jugoslavenski dinar”, dodao je.

Bulj je ustrajao na tome da je riječ o njegovoj političkoj ocjeni_”Kao što je Plenkovićeva ocjena da smo mi ruski igrači, za mene je uvođenje eura veleizdaja, napravili ste inflaciju koja uništava društvo.” “Premijer konstantno crta metu onim zastupnicima koji imaju svoj stav”, dodao je Mostov Nikola Grmoja.

“Kao jedna od blentavih šuša…”

Prije rasprave o misiji NSATU, niz zastupnika zatražio je stanku, a među njima prvi Dalija Orešković: “Tražim stanku kako bi mi blentave oporbene šuše, kako nas je premijer nazvao, raspravili neka bitna pitanja. Kao jedna od tih blentavih šuša želim istaknuti da kome dosad nije bilo jasno da Plenković urušava insitutcije, kome dosad nije bilo jasno da je on jedan neprosvjećeni apsolutist, svemu pokazuje jučerašnja slika Plenkovića i Kundida i to u trenutku kada Plenković kaže da je Kundida oteo Milanovića.

“Na ovom glasanju Sabor će pokazati svijetu što misli o premijeru”, rekla je i dodala da Plenković neće dobiti njenu podršku oko ove misije te je uvjerena i da neće dobiti ni dvotrećinsku većinu.

“SDP nema dvojbe, oni su izabrali Putina”

Stanku je zatražio i SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić: “Tamo gdje postoji dvojba, gdje nisu odrađeni određeni preduvjeti, SDP ima velike dvojbe jer nema potpune informacije o onome što se sprema.”

“Kolega je istaknuo da SDP nema dvojbe. Upravo tako, kad mora birati između zapadne civilizacije i Rusije i Putina, već je izabrao nekoliko puta, a danas će braniti stranu Moskve, SDP dakle nema dvojbe, on je izabrao Putina”, poručio je Hrvoje Zekanović.

“Nemojte se vi brinuti na kojoj smo strani. Za 12 odluka ćemo glasati”, rekao je SDP-ov Arsen Bauk pa uz pomoć Ahmetović brojao na prste do 12 i poručio. “Mi smo na pravoj strani i za 13. smo na pravoj strani.”

“K’o iz aviona je vidljivo da Zoran Milanović i njegovo proruska sljedba lažu, da SDP laže, da rade ptrotiv hrvatskih interesa i protiv jačanja pozicije Hrvatske u NATO-u i EU-u, a to može raditi samo netko tko je politička štetočina”, ustvrdila je HDZ-ova Majda Burić.

Stanku je zatražila i Ivana Kekin iz Možemo!, koja je prozvala i Milanovića i Plenkovića: “Ispred javnog interesa stavili su predizborne interese i osobni sukob, međusobnu netrpeljivost. Od nas se traži da odluku donosimo na temelju slijepe vjere, a ne činjenica.”

“Kakva dvojba može biti između žrtve i agresora, ili ste za žrtvu ili agresora”, rekao je HDZ-ov Ante Sanader. “Oni moraju glasati protiv jer ih je strah da će im Milanović doći za predsjednika jer predsjednik države sigurno neće još dugo biti”, rekao je HDZ-ov Petar Šimić.

“HDZ je primao pozajmice od ljudi koji su imali ekskluzivne plinske ugovore s Rusijom, bivši šef je zbog ruskih veza morao otići, HDZ je predao Agrokor Rusima, ministar vanjskih poslova šaptao Lavrovu poeziju, a Kolinda Grabar Kitarović ljubila Putina”, podsjetila je Ahmetović.

HSLS-ov Dario Hrebak ustvrdio je da će Hrvatska drugi put NATO partnerima reći ‘ne’. “30 zemalja članica NATO-a kaže ‘da’ i da imaju informacije, jedine dvije članice NATO-a koje će reći ‘ne’ su Mađarska i Hrvatska.” Kekin ga je ispravilla: “Nije 30, nego devet zemalja je dosad pristalo sudjelovati u toj misiji.”.

“U Washingtonu je 31 zemlja rekla ‘da’ misiji, samo Mađarska je bila protiv, devet se dosada aktivno uključilo, ali ni jedna druga osim Hrvatske nije rekla ‘ne'”, ustvrdio je Jndroković.

“Dva dana su klasificirani podaci, a onda ih on u pauzi dekvalificira”

Ivana Kekin u nastavku je istaknula da Hrvatska mora solidarno nastaviti pomgati Ukrajinu, a ono oko čega se treba razgovarati jest kako. Za situaciju s raspravom o slanju hrvatskih vojnika u NATO-vu misiju optužila je sukob na relaciji Plenković – Milanović.

“Nije točno da hrvatski vojnici idu u Ukrajinu, i to da jedan dio ljudi vjeruje da idu u Ukrajinu je rezultat zavaravajućih poruka s jednog brda. Istodobno, nije točno da su svi koji propituju sudjelovanje naših vojnika u ovoj misiji izdajnici i ruski plaćenici i nije točno da, ukoliko ne izglasamo sudjelovanje vojnika, da će to značiti da izlazimo iz NATO saveza i EU kako se čulo s drugom brda”, rekla je Kekin.

Upitala je i zašto se ne govori o tome koliko će država poslati svoje vojnike u tu akciju, a prema njezinim informacijama to će biti devet od 32. Ostalo je, osim toga, još niz neodgovorenih pitanja, kaže zastupnica Kekin. 

“Danas ministar obrane 20 puta nije odgovorio na pitanje da li će vojnici drugih zemalja ipak ići u Ukrajinu, a onda je u pauzi premijer rekao da hoće. Poslao vas je da dva dana bez alata tu slušate replike, a onda on u pauzi dođi kaže ono što vi očito niste smjeli reći. Rekli ste da se ti podaci ne mogu deklasificirati, a onda je Plenković u pauzi to napravio”, odbrusila im je Kekin i dodala da im očito nije stalo do Ukrajine, jer da jest – sazvali bi sjednicu Odbora za nacionalnu sigurnost i došli do rezultata koji žele.

Na kritike je odgovorio ministar Anušić i ustvrdio da nije Plenković deklasificirao tu informaciju, već je to učinio NATO.

“NATO je jučer dobio taj zahtjev od premijera Plenkovića, upravo zbog ovih rasprava. Dok sam ja ovdje raspravljao, upravo je tada, usred saborske rasprave, došla ta deklasificirana informacija do premijera i on ju je iznio”, objasnio je.

Ključna rečenica je, tvrdi ministar: “NSATU može obuhvatiti nekoliko osoba, strogo u svrhu časnika za vezu i koordinaciju pomoći koja će povremeno putovati u Ukrajinu. Time NATO ne ulazi u rat, prema pravnom mišljenju NATO-a, a naše nacionalno određenje brani odlazak pripadnika HV-a u Kijev”.

Od 1994. NATO je boravio i ima ured u Kijevu., dodao je i istaknuo da će oni koji će putovati u Ukrajinu to činiti samo radi sastanaka i dogovora s Ukrajincima oko stvari koje su im potrebne, a koje će NATO poduzimati iz Wiesbadena.

Na pitanje zastupnice Selak Raspudić kada je informacija deklasificirana, Anušić je rekao: “Prije nekoliko sati i tada je premijer to rekao, ali ovo su imali zastupnici SDP-a prije i pozivam službe da ispitaju kako je ova informacija, koja nije prvi put da curi van, otišla prema njima”.

SDP je na to žestoko odgovorio.

“Ministre, svi smo išli u osnovnu školu i naučili čitati, pa smo u Večernjem listu 4. listopada pročitali ono što sam vam ja citirala. Vi ste te podatke dilali novinama prije nego što je podatak deklasificiran”, kaže Mirela Ahmetović, zastupnica SDP-a.

“Vi ste, ministre, predsjednik i oporbu optužili za teško kazneno djelo odavanja klasificiranih podataka. Samo da istaknem da je premijer danas pričao o NSATU-u za ‘glupane’ pa je rekao da je logično da će vojnici biti raspoređeni i u Ukrajini, nije se pohvalio da je na njegov zahtjev nešto dekvalificirano. HDZ za ovo povijesno mora odgovarati”, rekla je Dalija Orešković.