Plenković: Očekujemo od Milanovića i Hajdaša Dončića da odmah daju ostavke ili da nam se ispričaju

Plenković: Očekujemo od Milanovića i Hajdaša Dončića da odmah daju ostavke ili da nam se ispričaju

Održala se konstituirajuća sjednica Predsjedništva HDZ-a, a predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice dao je izjavu za medije.

SOA je na zahtjev premijera konstatirala da ne raspolaže saznanjima da Vlada vodi “veleizdajničku politiku”, ili “izvršava naloge Bruxellesa”, na što se premijer osvrnuo i danas:

“Nitko nije rekao da opozicija koristi saborski odbor kako bi zlorabila Sigurnosno-obavještajnu agenciju za svoje političke potrebe. Međutim kada smo se mi poslužili alatom i praksom, koju sam isključivo ja prozivao osobno, rekao sam da su SOA-u proglasili institucijom u Hrvatskoj koja je jedina zadužena za istinu. Niti jedan novinar, analitičar ili druga politička opcija nije razotkrila tu praksu. Ali kada smo razotkrili difamacije, uvrede, laži, optužbe i kada je SOA-a rekla da nema takvih saznanja, onda smo prvo doživjeli histeričnu reakciju bivšeg predsjednika, to je ovaj Milanović, koji nije kao predsjednik na funkciji već sedam mjeseci jer kada je došao na odbor SDP-a. prestao je biti predsjednik”, kazao je premijer Andrej Plenković., prenosi N1

“Da to nikada više ne spominju…”

“Rekao je da mi zlorabimo SOA-u i da je on kao kršitelj Ustava jedini koji brani demokraciju u Hrvatskoj i SOA-u. Zamislite koliko brani SOA-u kada mu je bivši šef SOA-e savjetnik za nacionalnu sigurnost. Kakva je to nezavisnost Dragana Lozančića? Kome oni prodaju te laži? Ovo smo učinili kako bi pokazali apsurd prakse oporbe. Sada kada je SOA rekla svoje očekujemo odmah ostavke Milanovića, Hajdaša Dončića i drugih aktera koji bacaju u blatu HDZ s narativom, izdajničkim, da odmah daju ostavke ili da nam se ispričaju i da to nikada više ne spominju”, dodao je Plenković.

Plenković je naveo da je SDP izgubio od HDZ-a na izborima te da su onda plakali i zajedno s ostalim oporbenim političarima tražili iskru u oku DP-a: “Nastojali su ih šarmirati kao neki veliki zavodnici, ali nisu uspjeli, dali su im košaricu i došli su nama i formirali su Vladu.”

“Po njemu su suci Ustavnog suda glupani”

Osvrnuo se i na, kako navodi, Milanovićev udar na Ustavni sud: “Po njemu su suci Ustavnog suda glupani, istrošeni kuhinjski elementi i stajske muhe, to je udar na parlamentarnu demokraciju. Onda nije htio produljiti mandat Danielu Markiću, maltretirao ga, ovaj mu nije pomogao ništa. Kupuje ljude za izbore dodjeljivanjem odlikovanja.”

“Sada imamo udar na Hrvatsku vojsku, on se postavlja kao neki vrhovni zapovjednik u miru. Drži danas u pritvoru Tihomira Kundida u Uredu predsjednika, čovjeku šalju naredbu da se ne bi slučajno klonirao i otišao u Sabor. Anušić je Kundida zvao na Odbor da objasni o čemu se radi u sudjelovanju dva hrvatska časnika u NATO aktivnosti potpore Ukrajini, ali ne on je bio u pritvoru. Ja sam ga nazvao i onda sam shvatio da on mora otići u 12:30 javiti se pritvorskom nadzorniku Milanoviću. Apeliram na javnost da vidimo faraonski, diktatorski stil bivšeg predsjednika Milanovića. Hrvatska politička scena od njega doživljava državni udar”, dodao je.

“Imamo tipa koji vodi politiku korisnog ruskog idiota”

“Imamo tipa koji vodi politiku korisnog ruskog idiota ili vodi politiku nekoga tko ima afektivan odnos prema Rusiji kao agresoru protiv Ukrajine i ima nekakav motiv da to radi. Posljedice njegove politike su razorne za reputaciju Hrvatske. Ili ćete dati glas Draganu Primorcu ili nekome tko nas stavlja pod ruske skute i to je bit ove utakmice. Bit je hoćemo li ostati u NATO-u, EU-u, izabrati između istoka ili zapada”, kazao je Plenković.

Plenković je kazao da je predsjednik ponizio sve pripadnike Hrvatske vojske: “Kundid predstavlja Hrvatsku vojsku i zabranjivanje je poniženje svih hrvatskih vojnika.”

“Danas slušamo od Orsata Miljenića o zaraćenim stranama i on dovodi u pitanje da bi nas dva časnika ugrozila da se uključimo u sukob. Narativ koji nam Milanović plasira je da ćemo mi s dva časnika dati više nego što smo dali u paketu pomoći, tu priču on nastoji prodati građanima, grubi nasrtaj na zdrav razum koji ima za posljedicu rušenje hrvatske reputacije. Ovo više nije obrambeno pitanje, ovo je pitanje strateške odluke, gdje je Hrvatska, je li Hrvatska ruski polusaveznik prema Milanoviću”, dodao je.

“Njihovom glavom još mućka Milanović”

Premijer je rekao da oporba treba dobro razmisliti prije glasovanja: “Njihovom glavom još mućka Milanović, gdje oni Hrvatsku vide, to je pitanje njihove odgovornosti, sutra ćemo vidjeti gdje su ti ljudi.”

“Tko je Miljenić da odlučuje gdje Kundid može doći i tko je Milanović da odlučuje gdje Kundid može doći, tko su ti ljudi? Lišiti će slobode načelnika Glavnog stožera? Čovjek je napisao pismo, kakve su to fantazije i buncanja Miljenića. Oni se politički boje da ih se ne razotkrije javno, da lažu. Milanović se koprca s nekom bizarnom video porukim, kome to prodaje, jedna velika prevara i laž. Koji je njegov cilj, kome koristi takva Milanovićeva politika? Rusiji koja može reći da imaju još jednog koji pjeva njihovu pjesmicu”, dodao je predsjednik Vlade.

Plenković je uoči glasanja u Saboru o slanju časnika u NATO misiju još jednom pozvao oporbu da “razmisle svojom glavom.”