General Kundid poslao dopis Plenkoviću i Anušiću, dematirao i presjednika Milanovića…

General Kundid poslao dopis Plenkoviću i Anušiću, dematirao i presjednika Milanovića…

Tihomir Kundid prošli petak je poslao dopis premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Ivanu Anušiću.

“Posebno je naglašeno da NATO nije niti će postati strana u oružanom sukobu kao posljedica ove aktivnosti. Teritorijalno, provedba OPLAN-a je isključivo na teritoriju zemalja članica NATO-a”, napisao je načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Tihomir Kundid prošli petak u pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru obrane Ivanu Anušiću.

U njemu Kundid daje kratku genezu NATO aktivnosti za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini i informira premijera i ministra da je Vojni odbor NATO-a dao zadaću ACO, Allied Command Operation) da izradi Operativni plan pod nazivom NSATU, piše Jutarnji list.

Vrhovni saveznički zapovjednik u Europi je izradio OPLAN za provedbu aktivnosti NSATU koji je potom dan na daljnje postupanje Vojnom odboru 6. svibnja 2024. Njime je predviđeno do kraja 2024. provesti reorganizaciju dosadašnjeg angažmana država članica i partnerskih zemalja u pomoći Ukrajini kako bi se cjelokupna pomoć Ukrajini koordinirala iz jedinstvenog zapovjedništva. Taj plan predviđa tranziciju i objedinjavanje zadaće iz dosadašnje organizacije pomoći Ukrajini kroz djelovanje Skupine za sigurnosnu pomoć Ukrajini pod vodstvom SAD-a i međunarodnog središta za donacije i koordinaciju pomoći Ukrajini pod vodstvom Velike Britanije, piše on i razrađuje opis NSATU aktivnosti: koordinira obuku i organizira opremanje radi unapređivanja jedinstva napora i potpore prema održivoj transformaciji ukrajinskih obrambenih i sigurnosnih snaga, interoperabilnih s NATO-om, usklađenih s NATO standardima, kako bi bile sposobnije braniti Ukrajinu i odvratiti daljnju agresiju Rusije.

Glavna zadaća te aktivnosti je razvoj snaga, koordinacija opremanja i obuke te logistika opremanja. Države članice NATO-a u NSATU će sudjelovati raspoređivanjem stožernih časnika i dočasnika na lokacije aktivnosti na strateškoj i operativnoj razini te dodjeljivanjem postrojbi u logističke centre. Očekuje se da će u tome sudjelovati oko 700 pripadnika iz savezničkih i partnerskih država. Sjedište NSATU-a bit će u Wiesbadenu u Njemačkoj, a logistički centri bit će u državama saveznicima na istočnom krilu NATO-a. Što se tiče doprinosa hrvatskih časnika u Zapovjedništvu NSATU-a to bi bilo slanje dva časnika u Njemačku, jednog stožernog časnika iz područja logistike, drugog iz područja planiranja.

“Kao dodatna sigurnost da naši časnici ne mogu biti upućeni na teritorij Ukrajine stavljeno je ograničenje koje priječi njihovo upućivanje na dužnost izvan teritorija Saveza i angažiranje na teritoriju Ukrajine”, zaključuje Kundid, piše Jutarnji list.