Putin trlja ruke: Moldavija na referendumu rekla ‘ne‘ Europskoj uniji!

Putin trlja ruke: Moldavija na referendumu rekla ‘ne‘ Europskoj uniji!

Proruske stranke pozvale su ljude da glasaju “ne” ili da u potpunosti bojkotiraju glasovanje

U Moldaviji su u nedjelju održani predsjednički izbori te referendum o nastavku približavanja EU. Čini se da su Moldavci rekli “ne” Europskoj uniji i odbacili plan da ta bivša sovjetska republika u svoj Ustav doda cilj pridruživanja Europskoj uniji. Izborno povjerenstvo priopćilo je da je 56 posto birača nakon djelomičnog prebrojavanja reklo “ne” prijedlogu, dok je 44 posto reklo “da”, javlja Reuters.

Istovremeno, prvi podaci moldavskog izbornog povjerenstva (nakon prebrojanih 34 posto glasačkih listića) pokazuju da je aktualna predsjednica Maia Sandu u vodstvu s 35 posto osvojenih glasova. Međutim, za petama joj je proruski kandidat Alexandr Stolianoglo s 29 posto osvojenih glasova.

Uglavnom poljoprivredna zemlja s oko 2,5 milijuna ljudi, Moldavija, je nastojala prekinuti veze s Moskvom i približiti se EU-u nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. Bivša sovjetska republika započela je pregovore o članstvu u EU u lipnju.

Uoči referenduma, ankete su pokazale da bi oko 55% Moldavaca podržalo taj potez, dok je 34% bilo protiv.

Međutim, da bi rezultat bio valjan, moralo bi sudjelovati najmanje 33% biračkog tijela.

Proruske stranke pozvale su ljude da glasaju “ne” ili da u potpunosti bojkotiraju glasovanje.

Moldavija na raskrsnici

Američke službe priskočile su u pomoć Moldaviji u obrani od kibernetičkih napada i dezinformacija iz Rusije s ciljem uplitanja u moldavske izbore, piše Politico.

Rusija je aktivno radila na potkopavanju izbora u Moldaviji i njezine europske integracije, optužio je prošlog tjedna glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Vicepremijerka Moldavije Kristina Gerasimova rekla je da je na djelu klasičan hibridni alat kojim Rusija želi utjecati na izbore, ali intenzitet je bez presedana. Kupuju se glasovi, lokalnim političarima daje se novac da destabiliziraju situaciju na terenu, tvrdi ona.

Moldavija je mjesecima uoči izbora bila na udaru dezinformacija i kibernetičkih napada. Kao odgovor na to, SAD, EU i NATO poslali su savjetnike koji su pomagali moldavskim službama u obrani od ruskih neprijateljskih akcija.

Moldavija je na raskrsnici, odlučuje hoće li prijeći u zapadnu orbitu ili se snažnije okrenuti prema Moskvi. Ali, ishod izbora neće samo odrediti budućnost Moldavije, nego će pokazati i koliko daleko će Rusija ići u širenju svog utjecaja u Europi, kao i to mogu li je zapadne zemlje zaustaviti u tim naporima, piše Politico.

Američki glasnogovornik Kirby optužio je Rusiju da je uložila milijune dolara da podrži svoje kandidate u Moldaviji. Optužio je Ilana Shora, proruskog bivšeg političara, da je uložio novac da Moldavci glasaju protiv ulaska u EU. Politico je prošlog tjedna pisao da je Shor pomogao oprati više od 15 milijuna dolara ruskog novca koji je iskorišten za plaćanje najmanje 130.000 Moldavaca kako bi glasali protiv nastavka približavanja EU., javlja jutarnji