Pogledajte kako izgleda vježba pričuvnih vojnika, evo za što će biti osposobljeni…

 Pogledajte kako izgleda vježba pričuvnih vojnika, evo za što će biti osposobljeni…

U Slunju traje obuka pričuvnika iz sastava 4. pješačke pukovnije Istarske županije. Kakav je osjećaj vratiti se u uniformu, koje vježbe prolaze i za što će biti osposobljeni, provjerila je ekipa Dnevnika Nove TV.

Od vremena kad su držali prst na okidaču puno se toga promijenilo.

“Puška je odlična, nova, tehnologija je sasvim drugačija nego kod onih starih rusko-jugoslavenih pušaka. Samo treba malo po onim prašnim folderima prokopat i sve se to vrlo brzo vrati”, tvrdi pričuvni poručnik Ivan Lanča, zapovjednik satnije.

Upravo je to cilj vojne obuke razvrstanih pričuvnika. Da osvježe svoje vojne vještine, za što imaju deset dana. Na poziv MORH-a odazvalo se njih 70 posto.

“Kod mene osobno nije bio problem hoću li se odazvati ili ne. Ostanu neke stvari, ali non-stop su neke novine, tu je instruktorski tim stvarno izvanredan”, rekao je pričuvni razvodnik Dario Božić, pripadnik 2. voda.

Obučavaju ih u svim segmentima, od zapovjednih do borbenih.

Pričuvnici prolaze temeljnu vojničku obuku iz tema rukovanje osobnim naoružanjem, topografija, prolaze dva pješačka pripremna gađanja te nakon toga idući tjedan kreće specijalistička obuka po specijalnostima – iz minobacačke specijalnosti i iz protuoklopne specijalnosti”, objasnio je mentor natporučnik Luka Gudeljević.

Iako dolaze iz različitih branši, poštede nema. Raspored je isplaniran od jutra do mraka jer vrijeme treba iskoristiti.

“Imamo voditelje hotela, zidare, zaštitare, stolare, profesore matematike u tom sastavu. Participiraju na izuzetno profesionalan način. Uvjeti su takvi kakvi jesu, ne možemo ih birati. Dobra je atmosfera i osmijeh na licu i ako kiša pada”, kaže brigadir Abdulah Selimović, zapovjednik 4. pješačke pukovnije.

Vojnički režim ostao je isti, ali za stotinjak Istrijana na slunjskom poligonu jest i zajedništvo.

“Zadovoljni smo i sa smještajem i sa ljudstvom i sa prehranom tako da još ne vuku jako za rukav, ali dobili smo kvalitetne uniforme pa će valjda izdržati rukavi kad počnu”, našalio se pričuvni poručnik Lanča.

“Nema se stvarno šta za reći, upoznaju se novi ljudi, svi znamo zašto smo tu, što trebamo radit tako da nema problema”, kaže razvodniku Božiću.

Brigadir Selimović podsjeća koliko je pričuva bila i jest važan dio oružanih snaga.

“Jedina zadaća koja se traži od pričuvnog sastava je obraniti svoj prostor, svoju zemlju i pomoć ljudima. Mislim da će im ovo osvježiti život i podići na razinu više njihovo mišljenje o važnosti takve sastavnice za integritet Republike Hrvatske”, smatra brigadir Selimović.

Pitanje je samo s kojim ljudima će se popunjavati pričuva kad oni navrše 55 godina.