Kako kiseliti kupus u glavicama: Detaljni vodič i recept koji uspjeva i početnicima

Kako kiseliti kupus u glavicama: Detaljni vodič i recept koji uspjeva i početnicima

Donosimo detaljni vodič za kiseljnej kupusa s uputama za početnike, a za 3 tjedna možete ga jesti.

Sezona je kiseljenja kupusa, a najbolji je domaći kiseli kupus. Saznajte u nastavku kako možete ukiseliti kupus u glavicama korak po korak.

Važno je kupus prekriti salamurom i dobro zatvoriti te držati na toplom, a nakon tri tjedna možete ga jesti.

Sastojci:

10 glavica kupusa
1,5 kg soli

Priprema:

Svakoj glavici kupusa očistite vanjske listove i izdubite korijen. Udubinu na kupusu posolite do vrha. Bačvu od 50 l dobro operite, pa poredajte glavice kupusa, gusto, jednu do druge.

Šupljina u kojoj se nalazi sol mora biti okrenuta prema gore. Bačvu pokrijte čistom krpom, zatim poklopite (ne zatvarati, već staviti na vrh) i ostavite tako 24 sata. Nakon toga bačvu napunite vodom da kupus “pliva” u njoj, pa uspite preostalu sol. Stavite mrežu preko nje i pritisnite nečim teškim (predmet dobro operite prije stavljanja u bačvu). Bačvu dobro zatvorite i ostavite na temperaturi od 18 do 22 stupnja oko 3 tjedna. Za to vrijeme se kupus ukiselio i možete ga jesti.

Napomena: Prilikom vađenja glavice kupusa iz bačve potrebno je podići teški predmet i mrežu, ali nakon toga oboje vratiti u bačvu.

Neki vole malo slaniji kiseli kupus, a neki manje slan, no u koju god skupinu spadali, postoji optimalna količina koja se preporučuje dodati.

Na 10 l vode ide 400 g soli. Ako koristite posudu od 20 litara, udvostručite količinu soli. 

Druga važna stvar je koju sol koristite. Ako želite da kiseli kupus bude ukusan, predlažemo da upotrijebite krupnu morsku sol koju prije stavljanja u bačvu treba potpuno otopiti u vodi., piše story.hr