Jeste se napunili vitaminom D? Sutra stiže prava jesen. Spustit će se magla. Mogla bi potrajati!

Jeste se napunili vitaminom D? Sutra stiže prava jesen. Spustit će se magla. Mogla bi potrajati!

Bit ćemo i sutra u ovim uvjetima slabog strujanja pogodnog za održavanje stabilnih inverzija

Mirno i većinom sunčano kasno-listopadsko vrijeme ove nedjelje u Hrvatskoj je zbog utjecaja anticiklone sa istoka kontinenta. Bit ćemo i sutra u ovim uvjetima slabog strujanja pogodnog za održavanje stabilnih inverzija. Drugim riječima, stiže nam jedna prava jesenska pojava magla. Moguće i dugotrajnija. Istovremeno, na moru i dalje rubno djeluje ova ciklona nad Italijom, ali se neće značajnije približavati.

U takvim će uvjetima nad otvorenim morem srednjeg i južnog Jadrana prijepodne biti dosta oblaka, ali zato uz samu obalu većinom sunčano, mjestimice uz slabu do umjerenu buru i svježih 13 do ugodnih 17 Celzija na dubrovačkom području. Pripremite se u unutrašnjosti na jedno hladno jutro, osobito u nizinama uz maglu i niske oblake. Na istoku se nerijetko očekuje temperatura i blizu nule uz mraz.

Drugi dio dana u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj sunčan, još rijetko uz malo niskih oblaka. Bez vjetra ili lokalno slab jugoistočnjak bit će ugodnih 17 , 18 Celzija u hladu.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu popodne sunčano. Većinom potpuno vedro, samo na krajnjem istoku uz prolazno povećanu naoblaku i slab vjetar. Bit će slično ili još za stupanj toplije nego danas. U Dalmaciji popodne sunčano i toplo uz iznadprosječnih 23 do 25 Celzija uz slab vjetar iz smjera mora. Tek će do udaljenijih otoka i otvorenog mora stizati više oblaka pa nije isključeno ni nakratko malo kiše. Na sjevernom Jadranu i gorju popodne uglavnom sunčano, samo uz zapadne obale Istre nešto oblačnije, ali ostaje suho. Uz osjetno slabiji vjetar, bit će ugodno i toplo, osobito u gorju – uz najviše temperature od 18 do 23 Celzija.

NAREDNI DANI NA KOPNU

I u nastavku tjedna na kopnu uz svježa jutra i maglu, koja bi se u ovom prvom dijelu tjedna mogla i dulje zadržavati. Osobito u središnjim predjelima, gdje će biti oblačno i svježije onda veći dio dana, dok će istok biti sunčaniji. U gorju i uz mjestimičnu kišu. Danju se temperatura neće značajnije mijenjati.

NAREDNI DANI NA JADRANU

U uvjetima bez vjetra je magla ili sumaglica izgledna u utorak i na sjevernom dijelu Jadrana. Od srijede će tamo biti i mjestimične kiše, gotovo svakodnevno i lokalno. Zapuhat će i umjerena bura, ali ostaje iznadprosječno toplo – čini se sve do kraja studenog. Ali o tome u našim idućim prognozama., piše net.hr