“Hrvatska policija bila je puno puta predmet neosnovanih napada”

“Hrvatska policija bila je puno puta predmet neosnovanih napada”

Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a osvrnuo se na današnji dan ratne 1991. godine kada su hrvatski branitelji počeli proboj na okupirane Marince. Kazao je kako primjer uloge policije u Domovinskog ratu kakvu je imala hrvatska policija nije zabilježen nigdje u svijetu.

Nanijeli su veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici, a taj dan život je izgubilo deset heroja Domovinskog rata.

Odana im je počast kod spomen-obilježja 97 poginulih i nestalih policajaca ispred zgrade nekadašnje vukovarske policije.

Božinović je kazao kako primjer uloge policije u Domovinskog ratu kakvu je imala hrvatska policija nigdje u svijetu nije zabilježen.

Hrvatska policija u Domovinskom ratu 

– Ta prva organizirana linija otpora diljem Hrvatske, a onda i u Vukovaru, je bila sastavljena od pripadnika hrvatske policije. Oni su ti koji su se prvi suprotstavili oružanoj sili, ali su i cijelo vrijeme obavljali neke druge poslove te pomagali stanovništvu. Nažalost, u borbama za Vukovar u tih sto dana je njih 97 poginulo i mi na današnji dan, kad je bio pokušaj proboja iz Marinaca gdje je u jednom danu deset pripadnika redarstvenih snaga poginulo, tradicionalno se prisjećamo. To je najmanje što možemo. Moramo pokazati zajedništvo svih onih koji su preživjeli zajedno s onima koji, nažalost, to nisu. To je sastavni dio identiteta hrvatske policije, o tome uče naši mladi polaznici policijskih škola jer upravo tu tradiciju želimo sačuvati i sačuvali smo je i sigurno da ćemo to raditi i u budućnosti, kazao je Božinović.

Izazovi suvremene policije – migracije

Na pitanje ilegalnih migracija, kazao je kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema što bitno promijeniti “ni kad govorimo o komunikaciji tog problema, a niti kad govorimo o policijskom postupanju”., piše HRT