Plenković i Zelenkij potpisali Sporazum o suradnji i potpori. Evo na što je Plenković obavezao Hrvatsku u idući deset godina…

Plenković i Zelenkij potpisali Sporazum o suradnji i potpori. Evo na što je Plenković obavezao Hrvatsku u idući deset godina…

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i hrvatski premijer Andrej Plenković nakon bilateralnog sastanka potpisali su Sporazum o dugoročnoj suradnji i potpori između Hrvatske i Ukrajine, kojim će se formalizirati već postojeća suradnja dviju zemalja, osobito na području humanitarne pomoći, razminiranja i procesuiranja ratnih zločina, javlja HRT.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij doputovao je u srijedu u Dubrovnik, gdje će sudjelovati na 3. sastanku na vrhu Ukrajina – jugoistočna Europa, na kojemu bi zemlje regije trebale dati podršku Kijevu u borbi protiv ruske agresije.

Sudionici summita trebali bi donijeti zajedničku Dubrovačku deklaraciju o čijem se tekstu još pregovara, ali ona bi trebala biti na tragu ranijih deklaracija sa summita u Ateni i Tirani.

Glavne točke deklaracije, kako se doznaje, trebale bi uključiti osudu ruske agresije, podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine uključujući poluotok Krim, podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog, zahtjev za procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini, podršku eurointegracijama Kijeva i članstvu u NATO-u kada se za to steknu uvjeti te podršku energetskoj sigurnosti i obnovi Ukrajine nakon završetka rata.

– Zelenskij je na svom kanalu na Telegramu napisao kako očekuje razgovore o nastavku obrambene suradnje, kazao je HRT-ov reporter. Na summitu sudjeluju zemlje od Slovenije do Grčke, a na njega dolazi i Aleksandar Vučić.

– Vidjet ćemo hoće li u deklaraciji, čiji konačni nacrt čekamo, biti spomenute i moguće sankcije Rusiji. U Dubrovniku vladaju stroge sigurnosne mjere, dodao je reporter HRT-a.

TEKST SPORAZUMA