Otkriveni detalji pada rampe na trajektu Supetar, prvi časnik napravio veliku pogrešku, suspendiran je do daljnjeg

Otkriveni detalji pada rampe na trajektu Supetar, prvi časnik napravio veliku pogrešku, suspendiran je do daljnjeg

Na trajektu Supetar koji povezuje Cres s kvarnerskom obalom istarskog poluotoka u srijedu je prilikom pristajanja u luku pala pramčana rampa, a incident je srećom prošao bez ozlijeđenih i ljudskih žrtava. Kako je Jutarnji list neslužbeno doznao, do incidenta je došlo jer prvi časnik broda nije uključio hidrauliku prilikom spuštanja rampe. To se dogodilo dok je brod prilazio obali, a kada je uočio da hidraulika ne radi, prvi časnik uključio ju je tijekom spuštanja rampe., doznaje slobodna

Međutim, rampa je tada izbila cilindar. Kako se više nije mogla podići, brod se okrenuo i putnike i vozila isrkcao preko krmene rampe.

U Jadroliniji su im rekli da je “prilikom pristajanja broda Supetar u luku Brestova, a u redovnoj državnoj liniji Brestova – Porozina, došlo do tehničkog problema oko rukovanja hidrauličkim sustavom broda”.

“Na brodu je bilo 10 putnika i 6 automobila te su svi iskrcani u skladu s redovnom procedurom, bez ugroze sigurnosti ili materijalne štete. U tijeku je otklanjanje problema i uspostavljanje linije Porozina – Brestova. Alternativni prometni pravac trajektni pravac je Valbiska – Merag”, priopćili su iz kompanije.

image

Kako su neslužbeno doznali, prvi časnik odmah je suspendiran, a tehničke službe Jadrolinije pokušavaju otkloniti kvar, odnosno zamijeniti cilindar i vratiti rampu u funkciju kako bi brod mogao nastaviti s obavljanjem redovne linije.

Do incidenta je došlo dan nakon što je u medije dospio Nacrt izvješća o nesreći na brodu Lastovo u kojoj je 11. kolovoza u Malom Lošinju rampa pala i usmrtila tri člana posade trajekta, a četvrtog ozlijedila. Prema tom izvješću, za nesreću je odgovoran predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta. Nakon nesreće na Lošinju, 31. kolovoza zbog pucanja čelične sajle pala je rampa trajekta Mljet dok je uplovljavao u luku u Supetru. Taj je incident, kao i najnoviji u Brestovi, srećom prošao bez ljudskih žrtava i ozlijeđenih.

Kako im je rekla glasnogovornica Jadrolinije, rampa navodno nije pala, već je drže lanci: – Nije bilo udara rampe u more ili kopno. Samo se ne može zatvoriti – kratko je poručila glasnogovornica.