Visoke doze ovih dodataka prehrani mogu naštetiti zdravlju kostiju, tvrdi ortoped

Visoke doze ovih dodataka prehrani mogu naštetiti zdravlju kostiju, tvrdi ortoped

UZ TOLIKO dodataka prehrani na tržištu koji obećavaju razne dobrobiti, lako je upasti u zamku pretjerane konzumacije naizgled bezopasnih proizvoda. Iako mnogi dodaci zaista mogu poboljšati naše cjelokupno blagostanje, važno je imati na umu da većina njih nosi i određene rizike. To uključuje i neke koji mogu štetno utjecati na zdravlje kostiju. Ortoped dr. Rishabh Nanavati istaknuo je tri takva potencijalno opasna dodatka.

1. Vitamin A

Vitamin A ključan je za mnoge tjelesne funkcije, uključujući vid i imunitet. Međutim, visoke doze ovog vitamina mogu dovesti do hipervitaminoze A, stanja povezanog sa slabljenjem kostiju. “Previše vitamina A može uzrokovati bol u kostima, ukočenost zglobova i veći rizik od prijeloma”, kaže dr. Nanavati za SheFinds. To ga čini posebno opasnim za osobe s osteoporozom ili artritisom.

2. Vitamin D

Vitamin D važan je za zdravlje kostiju jer pomaže apsorpciji kalcija. Međutim, prekomjerne doze mogu dovesti do hiperkalcemije, stanja u kojem su razine kalcija u krvi previsoke, što može uzrokovati bubrežne kamence, mučninu i bolove u kostima. “Visoke doze vitamina D mogu izazvati probleme s kostima”, upozorava ortoped.

3. Cink

Cink je poznat po tome što podržava imunološki sustav i zdravlje kostiju, no previše cinka može ometati apsorpciju bakra koji je ključan za zdravlje kostiju. “Nedostatak bakra zbog prekomjerne konzumacije cinka može oslabiti kosti s vremenom”, upozorava dr. Nanavati. Stoga je važno održavati ravnotežu između cinka i bakra.

Također, umjesto da se previše oslanjamo na dodatke, dr. Nanavati preporučuje uravnoteženu prehranu bogatu vitaminom D i kalcijem.

“Mliječni proizvodi, lisnato zeleno povrće i masna riba prirodan su i siguran način za jačanje kostiju”, savjetuje. Redovita tjelovježba poput trčanja, hodanja ili plesa, također pomaže u jačanju kostiju.

Zaključno, uvijek je važno konzultirati se s liječnikom prije nego što uvrstite nove dodatke u prehranu, posebno ako imate problema s kostima., piše Index.hr