STUDIO B: Održana konferencija „NEXTGEN Poduzetništvo: sinergijskim djelovanjem do uspjeha“

STUDIO B: Održana konferencija „NEXTGEN Poduzetništvo: sinergijskim djelovanjem do uspjeha“

Udruga Studio B je u petak, 4. listopada, u suradnji s Udrugom Alfa Albona, održala konferenciju pod nazivom „NEXTGEN Poduzetništvo: sinergijskim djelovanjem do uspjeha“, u sklopu Erasmus+ projekta „Youth Entrepreneurship Education and Skills (YEeS)“ koji provode organizacije iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova. Konferencija je održana u prostoru gradske vijećnice Grada Nova Gradiška. Konferencija je okupila 100 sudionika_ica iz javnog, obrazovnog i privatnog sektora, od predstavnica Brodsko-posavske županije, predstavnica Grada Nova Gradiška, načelnika, općinskog vijećnika i zaposlenica Općine Vrbje, ravnateljice Gimnazije Nova Gradiška gđe. Ptačnik, pedagoginje Mire Linjaković, te profesorice i učenike_ice Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška, predstavnice osnovnih škola iz Adžamovaca, Nove Gradiške i Starog Petrovog Sela, predstavnika LAG-a Posavina i predstavnicu LAG-a Zapadna Slavonija, preko predstavnika_ica organizacija civilnog društva s kojima naša udruga surađuje: Udruge gluhih i nagluhih Nova Gradiška, Športske udruge gluhih Nova Gradiška, Udruge NG Plus, Udruge DEMOS MEDIA, KUD-a Vrbje, DVD-a Bodovaljci, NK Slavonija Bodovaljci, Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. Brigade – Pukovnije Nova Gradiška, do zainteresiranih građanki i građana svih dobnih skupina, te medija.

U uvodom dijelu sve prisutne pozdravila je predsjednica Udruge Studio B, Nikolina Jureković, koja je bila i moderatorica panel rasprave, nakon čega su pozdravne govore održali_e Željko Burazović, pročelnik UO za gospodarstvo i poljoprivredu Brodsko posavske županije i jedan od panelista, Ivana Ribarić Majanović, saborska zastupnica te Tomislav Sigurnjak, pročelnik UO za komunalne djelatnosti Grada Nova Gradiška.

Nakon uvodnog dijela, projekt i ostvarene rezultate – istraživanje provedeno u svim zemljama partnerskog konzorcija te kreirani priručnik na temu EntreComp modela koji sadrži teorijski i praktični dio, predstavila je Manuela Strinavić ispred Udruge Studio B koja je pobliže upoznala sudionike_ice s dosadašnjom provedbom ovog projekta, radionicama koje su provedene u srednjim školama na području našeg grada, te ciljevima i ostalim aktivnostima samog projekta.

Uslijedila je panel rasprava na temu uloge javnog, obrazovnog i privatnog sektora u poticanju poduzetništva mladih u kojoj su, uz već spomenutog pročelnika Burazovića, sudjelovali_e Marija Petričević, dugogodišnja ravnateljica OŠ “Vladimir Nazor” Adžamovci, Igor Jurišić, načelnik Općine Vrbje i Bernard Kumić Berny, direktor MotionPlay grupe i mladi poduzetnik.

Rasprava je bila izuzetno produktivna, a od naših panelista dobili smo jako puno korisnih informacija i savjeta, kao i osobnih iskustava u svijetu poduzetništva i primjene poduzetničkih vještina, koja nije ograničena isključivo na poslovanje u privatnom sektoru.

Tako smo od pročelnika Burazovića saznali koji su ciljevi i mjere poticanja poduzetništva predviđeni u strateškim dokumentima Brodsko posavske županije, te koje oblike financiranja poduzetnika i poljoprivrednika Županija pruža i kako je samo u ovoj godini Županija uložila gotovo milijun eura kroz Javne pozive usmjerene poticanju pokretanja, razvoja i unaprjeđenja poslovanja poduzetnika i poljoprivrednika, njih gotovo 500 na području županije. Burazović je u svom izlaganju naveo kako je jedini način osiguravanja demografskog oporavka poticanje razvoja gospodarstva na našem području, identificiravši metaluršku, proizvodnu, prehrambenu i drvnu industriju i turizam, kao gospodarske grane u kojima je moguć i siguran napredak, kao i zelenu i digitalnu tranziciju, u srednjoročnom Planu razvoja BPŽ 2021. – 2027.