Je li kristalizirani med siguran za jesti u usporedbi sa tekućim?

Je li kristalizirani med siguran za jesti u usporedbi sa tekućim?

Med se smatra jednim od najzdravijih zaslađivača. Ali ako je vaša staklenka meda dobila zrnastu, kristaliziranu teksturu, možda se pitate je li vam se med pokvario.

Može li se med zapravo pokvariti?

Kratak odgovor: Medu ne ističe rok trajanja niti se kvari.

Med je pronađen u egipatskim grobnicama i još uvijek je bio dobar tisućama godina kasnije”, kaže Anne Marie Fauvel, programska direktorica Američkog udruženja proizvođača meda. To možete zahvaliti kemijskom sastavu meda—koji ima iznenađujuće nizak udio vode i visok pH. Zbog toga je vrlo teško (ako ne i nemoguće) da bakterije i drugi mikrobi rastu u njemu, kaže Fauvel.

Zapravo, jedina stvar koja potencijalno može promijeniti sigurnost meda je ako mu dodate vodu. “Ne puštajte vodu u staklenku s medom, jer to može uzrokovati fermentaciju”, kaže Fauvel i dodaje da se tako radi medovina. Fermentirani med će imati miris na kruh, alkohol, piše Real Simple.

Osim kristalizacije, tijekom vremena mogu se pojaviti i druge promjene u konzistenciji ili boji vašeg meda. Može potamniti, ili postati mutan i gust. Ali te vrste promjena ne znače da se vaš med pokvario – tako da je i dalje savršeno siguran za jelo i uživanje.

Zašto med kristalizira?

“Slično uzgoju kristala šećera u otopini šećerne vode, kristalizacija je prirodni proces za med”, kaže Fauvel. Med je super zasićena otopina, što znači da ima viška molekula šećera u odnosu na sadržaj vode. To znači da nije potrebno mnogo da se vaga prevrne prema tim molekulama šećera da se počnu skupljati.

Neke vrste meda mogu kristalizirati brže od drugih, ovisno o količini glukoze ili fruktoze koju sadrže.

Možete li spriječiti kristalizaciju meda?

Na kraju će se sav med kristalizirati jer je to prirodan proces kroz koji prolazi. Ali postoje stvari koje možete učiniti kako biste usporili proces.

Temperatura skladištenja je veliki faktor. “Brzina kristalizacije izgleda kao zvonasta krivulja između niskih i visokih temperatura”, kaže Fauvel. “Dakle, držanje meda na visokim ili niskim temperaturama ili na mjestima gdje postoje fluktuacije temperature može ubrzati kristalizaciju meda.”

Najbolje je da med čuvate na sobnoj temperaturi i da izbjegavate pretjerano vlažne uvjete.

Kako možete “popraviti” kristalizirani med?

Nema zapravo ništa loše u kristaliziranom medu – i zapravo, u Europi se med obično prodaje u tom gušćem, kristaliziranom obliku, kaže Fauvel. To ga čini mnogo manje neurednim za korištenje, jer je manja vjerojatnost da će kapati ili curiti s vašeg tosta ili žlice.

Ako se vaš med kristalizira i želite mu vratiti glađu, tekuću teksturu za određeni recept, jednostavno uzmite količinu koju planirate upotrijebiti i stavite je u čašu ili drugu posudu otpornu na toplinu, i stavite posudu u toplu (ne kipuću!) vodu, savjetuje Fauvel. Ako stavite sirovi med u kipuću vodu, to će uništiti zdrave enzime u medu.

Pustite kristalizirani med da odstoji u toploj vodi kupelji dok ne dobije željenu konzistenciju., piše N1