VIDEO Broj žrtava u katastrofalnim poplavama u BiH i dalje raste…

VIDEO Broj žrtava u katastrofalnim poplavama u BiH i dalje raste…


Broj žrtava zbog nezapamćenih i katastrofalnih poplava u BiH i dalje raste, do sada u sjevernoj Hercegovini i Jablanici zabilježena je 21 osoba poginula, a 16 ih se vodi kao nestali – nažalost taj broj bi mogao biti puno veći.

Spašavanje ugroženih građana u BiH se nastavlja kao i istraga što je dovelo do ovakve prirodne katastrofe i tragedije koja je susjednu BiH doslovno “zavila u crno”.

Hrvatska je izbjegla takav scenarij, ali u našoj zemlji i dalje se prate vodostaji rijeka na ugroženim područjima gdje je srećom prestala padati kiša, piše HRT.

Burić: Korita znaju biti zatrpana smećem; ilegalni kamenolom nema nikakve kontrole

Publicist i književnik, koji prati događaje i vijesti vezane za strašne poplave u BiH Ahmed Burić istaknuo je u HTV-ovoj emisiji “Studio 4” kako se još uvijek točno ne zna broj nestalih i poginulih.

Dodao je da se spasilačke službe grčevito bore s nezapamćenom tragedijom, koja je u jednom smislu proizvod prirodnog, ali i ljudskog djelovanja.

Spominje se i ilegalni kamenolom u Jablanici, koji se usred poplava pretvorio u lavinu, tisuću tona kamenja, koja su zasula, obližnja naselja. Spominje se čak i prekomjerna sjeća šuma i iskorištavanje šuma za drvoprerađivačku industriju.

Je li to zapravo sve prouzročilo da su se ta korita rijeka izlila, a ovo što se dogodilo u kamenolomu kažu da je jednostavno kao da se cijelo brdo raspalo kao u nekom Armagedonu?

– Ne zna čovjek odakle bi pošao da nabroji sve nedostatke koji se mogu kritizirati. Vi u Hrvatskoj svakako znate problem posttranzicijskih društava, onoga što se događa na Jadranskoj obali, ilegalne gradnje. Međutim, kod vas postoje ljudi, koji se bore protiv toga, rekao je Burić.

Poručio je kako u Bosni i Hercegovini jednostavno nema te vrste odgovornosti.

– Što se tiče ovih korita, to su korita, koja preko ljeta često znaju biti zatrpani smećem. Onda padne veliki broj padalina, to proradi i napravi katastrofu. Taj kamenolom je niknuo odmah poslije rata, pod vrlo čudnim okolnostima i ta eksploatacija, ja mislim, nema nikakve kontrole, dodao je.

– Tu dolaze kamioni, odvoze neki materijal i to se doživljava kao rupa bez dna. Ja ne znam da je itko ikada konzultirao nekakvog znanstvenika. Nikad nitko nije pričao sa znanstvenicima, naglasio je Burić.

Novosel: Hrvatska ima vrlo dobar sustav obrane od poplava

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda osvrnuo se na tragediju u Bosni i Hercegovini.

Rekao je kako su “ovo crni dani za Bosnu i Hercegovinu”. Izrazio je sućut obiteljima poginulih.

Dodao je da izgleda da se tragedija dogodila zbog prirode i velikih kišnih padalina, ali i da je na tragediju utjecao i ljudski faktor. No, istraga će sve pokazati.

Komentirao je i poplave u Hrvatskoj. Novosel je naglasio kako se poplave događaju diljem Europe i svijeta, ne samo u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U poplavama se dogode i velike ljudske žrtve. Kazao je kako Republika Hrvatska ima vrlo dobar sustav obrane od poplava.

Novosel je rekao kako je Kupa u Karlovcu narasla na 840 centimetara.

– Ovo je peti vodostaj po veličini u zadnjih sto godina, poručio je. Na karlovačkom području neke će ceste biti u prekidu, ali sutra se očekuje povlačenje vode.