Mještani koji su preživjeli pakao u Donjoj Jablanici: “Čula sam krikove, a onda je sve utihnulo”

Mještani koji su preživjeli pakao u Donjoj Jablanici: “Čula sam krikove, a onda je sve utihnulo”

Stanje u Donjoj Jablanici je izuzetno teško. Spasioci i teška mehanizacija radi na otkopavanju ruševina kako bi došli do nestalih. Rad otežava i kiša koja je ponovo počela. Mještani koji su imali sreću da se spase, govorili su o onome čemu su svjedočili. Ističu, nisu ni sanjali da se ovako nešto može dogoditi.

“Kada sam nakon ustajanja stao uz prozor, primijetio sam neuobičajeno jako nevrijeme i dosta kiše. Izašao sam da ga pogledam i primijetio da je nešto bijelo prekrivalo polja. Rekao sam svojoj ženi da nešto nije u redu. Možda je bio snijeg, pitala se. Odgovorio sam: ‘Kakav snijeg, draga moja ženo?’ Bilo je oko pet ili pola šest ujutro, još se nije vidjelo. Kako je svanulo, vidio sam da dolazi odozgo, iz kamenoloma gdje se vadi kamen, da su kuća mog prijatelja i još nekoliko stanova jednostavno nestali. Zahvatila nas je poplava zapravo dok smo spavali i onda sam čuo neke žene kako plaču i viču ‘Upomoć!’”, rekao je Enes Imamović za Reuters.

Tada se, ističe, okupila grupa mladih ljudi, mladića, koji su otišli tamo i cijeli dan spašavali što se spasiti dalo.

“Kao da su sva brda okrenula prema nama”

Nizama Begović kazala je kako se čula ogromna tutnjava, “kao da su sva brda okrenula prema nama”.

“Čula sam i krikove, nekoliko minuta. A onda je sve utihnulo. Onda sam pomislila da su svi tamo mrtvi. Tada sam primijetila da mi se s druge strane polja približavaju dvije osobe. Mogla sam vidjeti njihove sjenke. Oni su zapravo bili moji prvi susjedi, ali ih nisam prepoznala kada su došli! Kao da su uvaljani u blato. ‘Nizama, možemo li ući u kuću da se operemo? Imaš li vode?’ -pitali su. Rekla sam im da je voda nestala, ali sam imala vode u buretu. Nakon što su se ovdje oprali, žena je odvedena na hitnu, valjda je slomila rebra kada je voda ušla u njenu kuću i odbila je od zidove”, kazala je., prenosi N1