Velika drama u BiH: Poplavljeni gradovi, srušeni mostovi, Jablanica i Konjic odsječeni, petero mrtvih…

Velika drama u BiH: Poplavljeni gradovi, srušeni mostovi, Jablanica i Konjic odsječeni, petero mrtvih…

U Jablanici, koja je posve prometno izolirana, stanje je kritično

NOVO 10:16 – Uprava Civilne zaštite Federacije BiH dobila je informaciju da je najmanje pet osoba poginulo u poplavama koje su u noći između četvrtka i petka zahvatile dijelove BiH a u tijeku su provjere kako bi se potvrdilo koliko je točno stradalih, potvrđeno je u petak.

“Dobili smo informaciju da je pet osoba poginulo u Jablanici ali to još ne možemo službeno potvrditi”, izjavila je u Sarajevu glasnogovornica uprave CZ Majda Kovač.

Jablanica je općina koja je najviše pogođena poplavama, a veliki broj obiteljskih kuća srušen je u naletu bujica u trenutku dok su se u njima nalazili mještani.

Pretpostavlja se da ima i ozlijeđenih, ali njihov broj nije poznat.


10:09 – Helikopter Oružanih snaga upućen je u Jablanicu, a intervenirao je i EUFOR-ov helikopter koji je spasio dijete iz ruševina, javlja Bljesak.info.


10:03 – Nekoliko gradova u sjevernom dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne je poplavljeno, dok je u Jablanici, koja je posve prometno izolirana, stanje kritično.

Kako javlja Dnevni avaz, prema prvim informacijama, nestale se najmanje tri osobe na području Donje Jablanice i mjesta Zlate.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su potvrdili da im je prijavljeno kako je u mjestu Donja Jablanica vodena bujica srušila kuću te da je navodno nestala jedna osoba koju mještani traže.

Prijavljeno im je da se u mjestu Ostrožac betonska podzida srušila na kuću u kojoj je ostala zaglavljena jedna osoba.

Dva i po sata nakon ponoći prijavljeno im je da je u Donjoj Jablanici usljed velike bujice jedna osoba nastradala.

Deset minuta poslije za primili su prijavu da je u mjestu Zlate srušena jedna kuća te da je jedna osoba nastradala te da se za dvije traga.

U 4:35 sati iz mjesta Zlate prijavljen je nestanak još jedne osobe.

U Buturović Polju je poplavljen veliki broj kuća zbog izlijevanja iz korita rijeka Neretvica i Seončica. Veliki broj vozila su bujice odnijele u Jablaničko jezero. Dvije kuće su srušene.

Sve putne komunikacije prema Buturović Polju su u prekidu. U prekidu je putna komunikacija prema Jablanici iz Mostara.

“Službe s čamcima prešli su do Jablanice i radi se na spašavanju ljudi. Poslan je Zahtjev za pomoć OS BiH, na osnovu zahtjeva Načelnika Općine Jablanica”, navodi se u Izvješću Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije povodom velikog nevremena kojeg je zahvatilo Konjic i Jablanicu.

– Situacija je krajnje kritična, doslovno ne pamtimo kad je ovako bilo. Posebno su kritične općine Jablanica i Konjic. U potpunom je prekidu prometna komunikacija, a u djelomičnom prekidu i telefonska komunikacija. Došlo je do ozbiljnih odrona, klizišta, imamo informacije da su doneseni i neki mostovi. Ključni apel građanima je da nitko od građana ne kreće prema Jablanici i Konjicu. Ugroženi su mnogi životi i to je trenutno je prioritet Stožera civilne zaštite da spasimo te ljude, poručeno je iz Stožera civilne zaštite iz kojih su rekli da imaju potvrde o ljudskim žrtvama, navodi Bljesak.info.


09:45 Središta više gradova u sjevernome dijelu Hercegovine i središnjem dijelu Bosne potpuno su poplavljena, a najteže stanje je u Jablanici koja je posve prometno izolirana.

Tijekom cijele protekle noći obilne kiše koje su stvorile bujice pretvorile su središta gradova u rijeke, poplavljeni su stambeni i poslovni objekti, te se uopće ne može prometovati.

„U Jablanicu se trenutačno ne može ući, niti izaći“, izvijestili su iz Gorske službe spašavanja Jablanice.

Naveli su kako su u prekidu promet prema Mostaru i Sarajevu. Na svojoj Facebook stranici su objavili video na kojem se vidi kako je središte grada pretvoreno u rijeku.

Građane se poziva da ne izlaze iz domova, a one koji mogu da se jave nadležnim službama za pomoć.

Brojni su odroni na cestama. Slično je stanje i u susjednom Konjicu. I središte Kiseljaka u središnjoj Bosni je poplavljeno, što je tamošnji načelnik Mladen Mišurić Ramljak nazvao potopom biblijskih razmjera.

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije sa sjedištem u Mostaru stanje je nazvala kritičnim, te je pozvala građane da ne kreću prema Konjicu i Jablanici.

Najave novih obilnih kišnih padalina daju razloga za dodatnu zabrinutost., prenosi jutarnji