Putinov saveznik mrtav. Pronađen je s prostrjelnom ranom blizu Moskve

Putinov saveznik mrtav. Pronađen je s prostrjelnom ranom blizu Moskve

VISOKOPOZICIONIRANI ruski dužnosnik, za kojeg se tvrdi da je imao bliske financijske veze s Vladimirom Putinom, pronađen je mrtav sinoć.

Tijelo Konstantina Zavizenova (50) pronašao je sinoć njegov sin u seoskoj kući u okrugu Istra u Moskvi, prema državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti.

Agencije za provođenje zakona izjavile su za te novine da se smrt preliminarno smatrala samoubojstvom, ali neki sumnjaju u to., prenosi index.hr

Prokremaljski portal: Zavizenov se opijao tjedan i pol prije smrti, njegov sin je pronašao poruku na stolu

“Zavizenov se opijao tjedan i pol prije smrti”, piše prokremaljski portal Lenta. Lenta navodi da je njegov sin pronašao poruku i alkohol na stolu u kući, prije nego što je čuo pucanj u drugoj prostoriji kuće. Lenta je također objavila da je Zavizenovljeva supruga nedavno uhvatila u izvanbračnoj aferi te je podnijela zahtjev za razvod.

Vijest o njegovoj smrti podijelio je vozač utrka rođen u Ukrajini i politički komentator Igor Suško, koji je izrazio skepticizam prema tvrdnjama o Zavizenovljevom samoubojstvu.

“Konstantin Zavizenov, bivši ministar energetike i industrije ugljena za okupiranu Narodnu Republiku Lugansk u Ukrajini, ubijen je u Moskvi hicem iz vatrenog oružja u glavu”, napisao je Suško na X-u. “On je imao samo jedan stupanj odvojenosti od samog Putina kroz mafijašku obitelj Kovalčuk”, objavio je.

Povezanost s Kovalčukom, kojeg su zvali “Putinovim osobnim bankarom”

Prema ruskom Telegram kanalu Cheka-OGPU – tajnom izvoru vijesti za informacije o ruskim političkim ličnostima – od 2010. do 2016. Zavizenov je bio direktor ili direktor upravljanja rizikom u Inter RAO-u, energetskom holdingu sa sjedištem u Moskvi.

U vrijeme Zavizenovljevog imenovanja, tvrtku, jednu od najvećih energetskih kompanija u zemlji, vodio je Boris Kovalčuk, sin Jurija Kovalčuka. Kovalčuk je ruski milijarder, vlasnik tvrtke i oligarh, kojeg je ruski novinar Mihail Zigar, koji je kritizirao ruskog predsjednika, opisao kao “de facto drugog čovjeka u Rusiji”. Radio Liberty, koji financira američka vlada, nazvao ga je “Putinovim osobnim bankarom”.

Zavizenov je prije bio ministar genergetike i industrije ugljena za Narodnu Republiku Lugansk, međunarodno nepriznatu separatističku regiju u istočnoj Ukrajini, uspostavljenu 2014. nakon revolucije Majdana u Ukrajini.

Kao član samoproglašene vlade Oblasti, koju je Rusija pripojila 2022., Zavizenov je imenovan na svoju dužnost u kolovozu te godine, a potom se uključio u separatističke aktivnosti u regiji.

Zavizenov bio odgovoran za organiziranje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju

Također je bio odgovoran za organiziranje referenduma s ciljem integracije Luganska u Rusiju, prema web stranici za praćenje sankcija OpenSanctions.

Iako je smijenjen sa svoje dužnosti u lipnju 2023., njegova uključenost donijela mu je mjesto na popisu osoba koje su sankcionirali Europska unija, kao i Ujedinjeno Kraljevstvo i nekoliko drugih zemalja.

Zavizenov je također uvršten na Popis ratnih pokretača koji je objavila Zaklada za borbu protiv korupcije. Riječ je o organizaciji koju je osnovao istaknuti oporbenjak i Putinov kritičar Aleksej Navalni, koji je umro u veljači ove godine u ruskom zatvoru.